Vesti
Politika
Đilas: Dinkiću, dokle bre više?
06.06.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Đilas: Dinkiću, dokle bre više?
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da na račun grada republika danas nije uplatila 100 miliona dinara, zbog navodnog duga devet gradskih ustanova od nekoliko desetina hiljada dinara. URS: Zakon je isti za sve
Đilas je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da će ukoliko republika nastavi da ne uplaćuje svakog dana po sto miliona dinara gradu, račun Beograda ostati bez sredstava.
"Mi danas nemamo da isplatimo dve trećine nadoknade za plate trudnica, nemamo za socijalna davanja i gradski prevoz... Dokle bre više? Gde je kraj? Šta više treba da se uradi u gradu da bi neko u vladi bio zadovoljan", naveo je gradonačlenik.
On je upitao ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića gde je granica i naveo da je Beogradu na kraju prošle godine uzeto tri milijarde dinara, a poslednjim setom ekonomskih zakona još osam milijardi dinara.
"Ako sam ja problem - recite, pa da rešimo taj problem", dodao je Đilas.
On je apelovao na Ministarstvo finansija da kad su već, kako je naveo, doneti besmisleni zakoni, da ih ne primenjuju "na taj način" (ne uplaćivanjem gradu).
Đilas je kazao i da zbog toga što republika nije uplatila sredstva na račun grada nisu ugrožene plate zaposlenih u gradskoj upravi I ustanovama za koje je zadužen grad.
On je naveo i da je Beograd danas zadužen 398 miliona evra i da uredno vraća svoj dug, a da je Vlada Srbije za osam meseci napravila dug od četiri milijarde.
Đilas je rekao i da su tvrdnje o prezaduženosti glavnog grada besmislene.
"Taj ko to izjavi, ja mu predlažem da piše scenario za Bolje živote, Baba gori, a selo se češlja... To je najduhovitiji i najbezobraznji čovek na svetu", kazao je Đilas.
On je naveo da je država za osam meseci zadužena za četiri milijarde, a da su dugovi Beograda četvrtina tog iznosa.
"Svi znate gde su te pare otišle. Lako može da se proveri - u most, bulevar, obdaništa, a nisam primetio gde je otišlo tih četiri milijarde. Beograd nije prezadužen, nego je naše zaduženje u odnosu na republičko malo", rekao je Đilas.
Đilas je naveo i da je Beč, koji ima budžet od 12 milijardi, zadužen za tri milijarde.
On je rekao i da je juče imao sastanak sa EBRD i da mu je preneto da je ta institucija spremna da finansira izgradnju metroa u glavnom gradu Srbije.
"Nisam prihvatio aranžmane da ti neka država da pare pa da njena firma to radi. To smo uradili sa Kineskim mostom i nikad više. To je loše za državu, jer nema tendera. EBRD je to odbijao, ali su juče rekli da prihvataju uz garancije države. Ali, ja nemam mogućnost da uđem sam u taj projekat, bez garancije države", naveo je Đilas.
U odgovoru Đilasu koji je ubrzo usledio, portparol Ujedinjenih regiona Srbije Marko Selaković poručio je da ne postoji nikakva potreba da se poštovanje zakona stavlja u dnevno-politički kontekst.
Selaković je naglasio da su zakoni jednaki za sve i da svi moraju da ih se pridržavaju.
On je istakao da ako je država propisala da je rok plaćanja 45 dana, a neko to ne poštuje "onda mora da se suoči sa posledicama".
"To nije pitanje Janka, Marka, Mlađana ili Dragana, već pitanje poštovanja ove države i njenih zakona ili nepostovanja istih", rekao je Selaković Tanjugu.