Vesti
Politika
Jačanje saradnje Srbije i Ukrajine
07.06.2013. 20:00
Izvor: RTS
Jačanje saradnje Srbije i Ukrajine
Dobre političke odnosi moraju da prate i dobri ekonomski odnosi, naglasili ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i srpski premijer Ivica Dačić. Sporazum o slobodnoj trgovini dveju zemalja trebalo bi da bude usaglašen i potpisan do kraja godine, rekao Dačić.
Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i srpski premijer Ivica Dačić založili su se jačanje privredne saradnje, navodeći da dobre političke odnose treba da prate i dobri ekonomski odnosi.
Dačić i Janukovič rekli su da očekuju da će sporazum o slobodnoj trgovini dveju zemalja bitu usaglašen i potpisan do kraja godine, čime će i na ekonomskom planu biti naglašeno tradicionalno prijateljstvo i veze dva naroda.
Premijer Dačić je, na otvaranju poslovnog foruma Srbija-Ukrajina, istakao da je taj sporazum u središtu ekonomskih interesa obe zemlje, i rekao da se nada da će imati priliku da ga potpiše već na jesen, tokom zvanične posete Kijevu.
Dačić je istakao da u budućnosti naglasak treba staviti na saradnju u metlurgiji, agrokompleksu, energetici, građevinskoj industriji, na poboljšanje tranzita i dopreme robe, veće učešće Ukrajine u privatizaciji firmi u Srbiji.
Prema njegovim rečima, Srbija i Ukrajina imaju veliki prostor za unapređenje saradnje u svim oblastima.
"Naše bilateralne odnose krakterišu prijateljstvo i razumevanje, a dva naroda su spojena kulturnim i istorijskim vezama koje treba potvrditi na ekonomskom planu", rekao je Dačić, koji je pozvao privrednike na što bolju saradnju kako bi nivo ekonomskih odnosa dostigao nivo političkih odnosa.
Dačić je sa žaljenjem konstatovao da je u protekle dve godine zabeležen pad robne razmene i stagnacija ekonomske sarađe Srbije i Ukrajine, ali da od ove posete predsednika Janukoviča očekuje veliki doprinos prevazilaženju takvog stanja.
Navodeći brojne probleme s kojima se Vlada Srbije suočila u prehodnom periodu, Dačić je istakao da je ekonomski oporavak nacionalni prioritet, i da se u sledećoj godini očekuje rast makroekonomskih pokazatelja.
"Ovih dana Vlada razmatra paket mera koje će imati za cilj dalju finansijsku konsolidaciju i smanjenje deficita u budžetu, ali je još važnije pitanje kako da povećamo prihode i ekonomsku aktivnost u uslovima krize sa kojom se suočava Srbija i Evropa", objasnio je Dačić.

Mere za privlačnje investicija
Prema njegovim rečima, Vlada je rešena da istraje u smanjenju fiskalnog deficita, smanjenju duga, ali i da transformiše javni sektor i poboljša investicionu klimu, što bi, uz pozitivnu odluku EU o početku pregovora o članstvu koju Srbija očekuje, trebalo pozitivno da utiče na privlačenje stranih investicija.
"Pozivamo ukrajinske investitore da razmotre Srbiju kao destinaciju i razmotre mogućnost zajedničkog nastupa sa srpskim kompanijama na trećim tržištima", rekao je Dačić.
Predsednik Janukovič je rekao da se veruje da su privrednici okupljeni na forumu sposobni da, zajedno s vladama dveju zemalja, značajno podignu nivo srpsko-ukrajinskih ekonomskih odonosa.
Janukovič je konstatovao da je zajednički prioritet podizanje nivoa ekonomije i standarda ljudi, ističući da će princip državno-privatnog partnerstva stvoriti motivaciju za saradnju i na svim nivoima dati dobar efekat.
Ukrajinski predsednik rekao je da se nada da će u ovoj godini biti uspostavljen stalni trend porasta spoljnotrgovinske saradnje, jer, kako je rekao, dve zemlje na tako nešto upućuju prijateljski odnosi, povoljan geografski položaj, tranzicioni potencijal i nepostojanje otvrenih pitanja.
Jedan od glavnih puteva aktiviranja ekonomske saradnje moraju biti zajedničke preduzetničke priredbe, a dve vlade će, kako je rekao Janukovič, otkloniti sve barijere saradnji privrednika.
Premijer Dačić i predsednik Janukovič rekli su i da očekuju da će u budućnosti Srbija i Ukrajina u većoj meri koristiti međusobni investicioni potencijal, a da će kompanije iz dve države češće zajednički nastupati na trećim tržištima.
Janukovič boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, a tokom jučerašnjeg dana sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Dvojica predsednika saglasila su se da su dve zemlje strateški opredeljene za EU, a da će prioritet u međusobnoj saradnji biti prvenstveno ekonomija.