Vesti
Politika
Poljska podrška Srbiji na svakom koraku ka EU
10.06.2013. 20:00
Izvor: RTS
Poljska podrška Srbiji na svakom koraku ka EU
Premijer Poljske Donald Tusk poručio u Beogradu da će Varšava podržavati Srbiju na svakom koraku njenog evropskog puta. Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić zahvalio Poljskoj na podršci i rekao da očekuje pozitivnu odluku Saveta EU o početku pregovora o članstvu. Potpisan bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane i medmorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija.
Poljski premijer Donald Tusk poručio je da će Poljska podržavati Srbiju na svakom koraku njenog evropskog puta, a predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić zahvalio je Poljskoj na podršci i rekao da očekuje pozitivnu odluku Saveta EU o početku pregovora o članstvu.
Tusk je istakao da je ovo ključni momenat za Srbiju i da se u Evropi priznaju veliki napori i trud srpske vlade, čiji je glavni cilj pristupanje EU.
Dačić i Tusk saglasili su se da su odnosi dve zemlja prijateljski i da će uložiti maksimalne napore za unapređenje pre svega ekonomske saradnje.
"Danas smo vodili veoma dobre razgovore o mnogim temama, od podrške našim evropskim integracijama do ekonomske saradnje. Poljska i Srbija su prijateljske države i prijateljski narodi i drago mi je da učinimo napore na unapređenju odnosa", rekao je Dačić.
Tusk je naveo da je ugled Srbije u Evropi je najviši u poslednjih nekoliko godina, a Poljaci dobro razumeju koliko košta donošenje nepopularnih odluka koje će u budućnosti uroditi plodom.
On je dodao da iz poljskog iskustva proizilazi da se takve odluke isplate i da je postizanje briselskog sporazuma dokaz da je Vlada Srbije preduzela korake i taktiku koja će se u budućnosti isplatiti i biti korisna za sve.
"Ono što je sada uradila Srbija ohrabrilo je sve u Evropi pristalice proširenja EU. Mi ćemo vam pružati pomoć i podržavati vas na svakom koraku", rekao je Tusk i dodao da se nada da će se Srbija i Poljska uskoro sresti u zajedničkom evropskom domu.
Prema njegovim rečima, Poljska je poslednjih nekoliko kriznih godina prošla uspešno, jer je imala hrabrosti za teške odluke i zato što je kao članica EU bila jača.
Srpski premijer je rekao da bi na jesen trebalo da se organizuje sastanak zajedničkog komiteta na kojem će se razgovarati o ekonomskoj saradnji i o naporima da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene, koji sada iznosi 550 miliona evra godišnje.
"Drago mi je što je tu premijer države koja je na najuspešniji način prevazišla ekonmsku krizu. Naš je interes da sa tako velikom zemljom imamo dobre odnose", rekao je Dačić.
On je naglasio da poljski vojnici i policajci ostaju u kontigentu Kfora na Kosovu i Metohiji, što je od velikog značaja za srpski narod.
"Želimo što bliže odnose, a vezuje nas druga tradicija, još od Prvog srpskog ustanka. Neka ovo bude podsticaj izgradnje naših što boljih odnosa", zaključio je premijer Srbije.
Tuska je ispred "Palate Srbija" uz najviše počasti dočekala delegacija Srbije, na čelu sa Dačićem, u kojoj su bili ministri Rasim Ljajić, Mlađan Dinkić, Verica Kalanović i Milan Bačević, a posle toga je usledio susret dvojice premijera.
U Palati "Srbija", su posle susreta Tuska i Dačića, vicepremijer i ministar odbrane Aleksandar Vučić i njegov poljski kolega Tomas Siemoniak potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između dve vlade. Vučić i Siemoniak su prethodno imali i bilateralni susret.
Medmorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija potpisale su pomoćnice ministara spoljnih poslova dve zemlje Ljubica Vasić i Henrika Mošicka Dendis.
Tusk će se sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.