Vesti
Politika
Nikolić razgovarao sa Fišerom
13.06.2013. 20:00
Izvor: Akter
Nikolić razgovarao sa Fišerom
Predsednik Srbije sastao se, na marginama Samita država centralne Evrope u Bratislavi, sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom
Nikolić je u razgovoru sa Fišerom posebno istakao da ceni podršku Austrije težnjama Srbije da dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, jer je, kako je rekao, Srbija to zaslužila.
"Srbija je ispunila sve što je bilo potrebno, a iskreno je pristupila i rešavanju problema Kosova i Metohije. Srbija neće priznati nezavisnost svoje južne pokrajine, ali je zainteresovana da svim građanima Kosova i Metohije omogući bolji životni standard", kazao je Nikolić.
Fišer je poručio da je stav Austije o evrointegracijama Srbije poznat i jasan i da ta zemlja snažno podržava taj proces. On je naglasio da do 28. juna, kada treba da bude doneta konačna odluka o početku pristupnih pregovora između Srbije i EU, treba raditi na ubeđivanju zemalja koje se još nisu opredelile da na samitu krajem meseca treba odrediti datum za Srbiju.
Fišer je bio zainteresovan i za povratak imovine austrijskim građanima u Srbiji, a u skladu sa Zakonom o restituciji. Zaključeno je da stručnjaci iz obe administracije razmotre ugovor između Austije i Federativne narodne Republike Jugoslavije, kojim se Austrija odrekla te imovine još 1955. godine.
Predsednik Fišer je uputio poziv Nikoliću da poseti Austriju.