Vesti
Politika
Koha: Nemačka će dati datum Srbiji
14.06.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Koha: Nemačka će dati datum Srbiji
Nemačka je pristala da pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji počnu u januaru, pod uslovom da Evropska komisija bude zadovoljna napretkom u sprovođenju Briselskog sporazuma, piše prištinski dnevnik "Koha Ditore".
"Sada postoji sporazum da 27. juna Bundestag glasa u prilog otvaranja pregovora sa Srbijom u januaru sledeće godine, ako do tada Evropska komisija utvrdi da postoji zadovoljavajući napredak u primeni sporazuma", rekao je za list neimenovani zapadni diplomata.
"Koha" navodi da bi eventualni uspeh sastanaka premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija 20. juna mogao da bude upotrebljen kao pritisak na Nemačku da pristane da se odredi datum za početak pregovora.
"Nemačka neće biti impresionirana inicijalima dvojice premijera na jednom papiru već žele da vide konkretne dokaze na terenu i da se sporazum primenujuje", rekao je taj neimenovani evropski diplomata.
On je upozorio na slučaj Hrvatske koja je imala podršku svih država osim jedne i istakao da se odluke u Evropskoj komisiji donose konsenzusom.
Datum za Srbiju se vidi kao nova prilika da Nemačka potvrdi da nema automatskih odluka u procesu proširenja EU i da svaki korak u tom pravcu treba doneti samo ako ima konkretnih dokaza da su ispunjeni svi uslovi.
Dnevnik citira reči evropskog diplomate koji je ocenio da neće biti napretka za Kosovo ako Srbija ne postigne neki napredak.
"Kosovo shvata da je njen put uslovljen putem kojim Srbija ide", rekao je taj diplomata i dodao da je ta veza uspostavljena i da Kosovo ne može da je porekne.