Vesti
Politika
Dačić i Tači sutra na Evropskom forumu u Austriji
15.06.2013. 14:00
Izvor: Blic
Dačić i Tači sutra na Evropskom forumu u Austriji
U samostanu Getvajg, u istoimenom mestu u Austriji, danas počinje dvodnevni Evropski forum Vahau, na kojem će sutra učestvovati i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.
I Dačić i Tači će u Getvajg doputovati iz Njujorka gde su učestvovali na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu i za sada nije potvr]eno da li će skup u Austriiji biti prilika i za razgovor srpskog i kosovskog premijera.
U programu skupa se navodi da će Dačić i Tači imati izlaganje drugog dana skupa, u nedelju.
Zajedno sa njima na završnoj plenarnoj sednici učestvovaće šef austrijske diplomatije Mihael Sspindeleger, kao i ministar spoljnih poslova Rumunije Titus Korlatean i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki.
Ovogodišnji Evropski forum Vahau održava se na temu "Iza krize - obrisi nove Evrope".
Austrijski zvaničnici veliku pažnju pridaju predstojećem zajedničkom učešću Dačića i Tačija na Evropskom forumu Vahau.
Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Sspindeleger izvinio se juče poslanicima u austrijskom parlamentu što nije prisustvovao u četvrtak sednici skupštine posvećenoj povlačenju austrijskih vojnika iz mirovne misije UN na Golanu.
On je kazao da nije mogao da dodje na sednicu zbog "priprema "istorijskog susreta" premijera Srbije i Kosova predstojećeg vikenda".
Evropski forum Vahau, koji zajedno organizuju 18. put Narodna partija Donje Austrije i Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, koji će ove godine biti pod motom "Izvan krize - obrusi nove Evrope", posebnu pažnju posvećuje učešću Dačića i Tačija.
Kako se ističe u Beču, njihovo učešće biće "vrhunac" dvodnevnog skupa.
Predsednica Evropskog foruma Vahau Barbara Ssvarc je, u saopštenju, najavljujući da će u nedelju učestvoavti Dačić, Tači i ministri spoljnih poslova Rumunije i Makedonije, Titus Korlatean i Nikola Poposki, ocenila da se ovaj "skup pokazao ponovo kao platforma za diskusiju o velikim temema budućnostI Evrope".
Evropski forum Vahau održava se svake godine od 1995. , nakon što je Austrija pristupila EU, a razgovara se o evropskim temama, pre svega onima koje se tiču regionalne i susedske politike.