Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija se u maju razdužila za 107 miliona evra
15.06.2013. 14:00
Izvor: Blic
Srbija se u maju razdužila za 107 miliona evra
Javni dug Srbije smanjen je u maju za 107 miliona evra i iznosio je 18,9 milijardi evra, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu smanjeno je na 56,3 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.
Razduživanju države u maju najviše su doprineli isplata stare devizne štednje i otplata dospelih državnih hartija od vrednosti, navodi se u saopštenju.
Najnoviji podaci pokazuju da je u periodu januar - maj ove godine deficit konsolidovanog računa budžeta iznosio 78,3 milijardi dinara. Istovremeno, deficit republičkog budžeta bio je 96,0 milijardi dinara.
Rezultat konsolidovanog računa kompletne države je bolji u odnosu na republički nivo, s obzirom da je u pojedinim sektorima na konsolidovanom nivou ostvaren suficit. Najveći suficit u prvih pet meseci ove godine ostvarile su opštine i gradovi, u ukupnom iznosu od 10 milijardi dinara, kao i Republički fond za zdravstveno osiguranje, u iznosu od 7,8 milijardi dinara. Suficit su ostvarili i Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (0,8 milijardi), AP Vojvodina (2,7 milijardi) i JP "Putevi Srbije" (0,4 milijardi), saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.