Vesti
Politika
Vučić očekuje pozitivnu odluku o datumu, ministarka Irske optimista
17.06.2013. 20:00
Izvor: Blic
Vučić očekuje pozitivnu odluku o datumu, ministarka Irske optimista
Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je danas na sastanku sa ministarkom za evropske poslove Republike Irske Lusindom Krejton da je Srbija učinila sve što je neophodno za dobijanje datuma i da očekuje pozitivnu odluku iz Brisela.
Krejtonova je ocenila da je Vlada Srbije učinila mnogo više nego što se od nje očekivalo i izrazila nadu da će Evropska unija to pozitivno oceniti.
- Optimista sam povodom određivanja datuma i početka pregovora Evropske unije sa Srbijom - istakla je ona.
Vučić je, kako je saopšteno iz kabineta vicepremijera, još jednom naveo sve uslove koje je Srbija ispunila u procesu pridruživanja EU i dodao da je sada red na EU da oceni da li je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora.
- Srbija je učinila sve što je bilo neophodno za dobijanje datuma. Očekujem pozitivnu odluku iz Brisela i skori početak pregovora - naglasio je Vučić.
On je naveo da je regionalna saradnja poslednjih meseci znatno unapređena, na šta ukazuje i činjenica da Srbija ima izuzetno dobre odnose sa svim zemljama u okruženju.

"Irska će od Nemačke tražiti podršku za datum"
Irska će od Nemačke zatražiti podršku za otvaranje pregovora EU i Srbije, izjavila je Lusinda Krejton u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.
"Lusinda Krejton je navela da će ona razgovarati sa nemačkim kolegom, ministrom za evropska pitanja, a da će slično učiniti i šef irske diplomatije koji će od ministra spoljnih poslova Nemačke direktno zatražiti podršku otvaranju pregovora sa Srbijom", navodi se u saopštenju parlamenta.
Ministarka Krejton je rekla da Republika Irska u potpunosti podržava otpočinjanje pregovora EU sa Srbijom i da je svoj politički uticaj potpuno opredelila za takav stav, izražavajući optimizam da će do takve odluke i doći, jer Irska smatra da je Srbija ispunila sve kriterijume, piš u saopštenju.
Navela je da je u više bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima Srbije u Beogradu čula istu poruku - da je Srbija svoj deo dogovora poštovala, ali i da je sada red na Evropskoj uniji da se drži svog dela dogovora, i dodala da ona takav stav podržava.
Stefanović je izrazio očekivanje da će Irska, kao predsedavajuća EU dok kraja juna, dati snažan pozitivni signal da se Srbiji odobri datum početka pregovora.
Predsednik Skupštine je konstatovao da je od prošlog susreta sa Lusindom Krejton, septembra prošle godine, postignut značajan napredak Srbije u reformama i u ispunjavanju evropskih standarda, kao i da je period od januara i početka irskog predsedavanja EU, dobar period za Srbiju u Evropi.
"Verujemo da smo mnogo učinili, usvojili smo briselski sporazum, a onda je od nas očekivana primena što takođe realizujemo. Ipak, i dalje se postavlja pitanje dobijanja datuma za početak pregovora sa EU", rekao je Stefanović.
Stefanović je bilateralne odnose dve zemlje ocenio kao dobre i dodao da bi i parlamentarni odnosi trebalo da prate ukupne odnose Srbije i Irske.
"Predsednik Skupštine je uverio gošću da će parlament preuzeti značajnu ulogu u procesu harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom, ocenjujući da je taj proces započeo kada je reč o poglavljima 23 i 24 u pregovorima", piše u saopštenju Skupštine.