Vesti
Društvo i ekonomija
Mi bismo da prodamo ali Rusi ne kupuju fijate
19.06.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Mi bismo da prodamo ali Rusi ne kupuju fijate
Glas Rusije upozorava Srbiju da se okrene poljoprivredi, jer je tražnja za vozilima italijanske kompanije u Rusiji "ravna nuli".
Fijatova vozila prošle godine doživela su su fijasko veka na ruskom tržištu, jer zajedno sa američkim Krajslerom (čiji je suvlasnik Fijat), na tržištu Rusije imamu udeo od tek 0,29 odsto, piše Glas Rusije.
Cela grupa u Rusiji je za godinu dana prodala svega 215 "fijata 500".
"Ekstremno nepopularan", glavni je opis svakog Fijatovog modela u Rusiji - navodi ruski medij.
Upravo je beznačajna tražnja za njihovim modelima i brendovima koje kontrolišu primorala Fijat da prekine zajedničko ulaganje sa Solersom u Rusiji.
Kompanija je potom sklopila novi ugovor sa Sberbankom o izgradnji postrojenja u okolini Petrograda (Sankt Peterburga), ali za proizvodnju džipova, adaptiranih za rusko tržište.
Za to vreme Srbija se priprema za veliki izvozni posao. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučuć u intervju Ansi ponovio je najave ministra ekonomije Mlađana Dinkića, da je izvoz deset hiljada Fijatovih automobila iz Kragujevca u Rusiju tek prvi kontigent i da tu kvotu smatra samo početkom.
Ali, komentariše Glas Rusije, on u izlivu optimizma ni italijanskoj ni srpskoj javnosti nije saopštio kako stvari zaista stoje.
Prema pisanju londonskog "Ekonomista“, od marta prošle godine neki od modela i brendova "Fijat – Krajslera“ treba da budu sklapani u pogonima ZIL-a, nedaleko do Moskve. Radi se pre svega, o sportskim vozilima i, možda, lakim kamionima.
I tako dok se sprema izvoz Fijatovih modela, Srbija nema objedinjenu ponudu domaćih poljoprivrednih proizvoda za rusko tržište, zaključuje Glas Rusije.