Vesti
Politika
Slovenija za što skoriji datum za Srbiju
19.06.2013. 20:00
Izvor: RTS
Slovenija za što skoriji datum za Srbiju
Slovenija smatra da je Srbija zaslužila da ove godine počne pristupne pregovore sa EU, kaže ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec koji je u poseti Beogradu.
Ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem, da je Slovenija ubeđena da Srbija odmah zaslužuje dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, naročito imajući u vidu ono što je do sada urađeno u primeni briselskog sporazuma.
"Slovenija podržava u potpunosti da Srbija dobije datum za početak pregovora o pristupu EU i u ponedeljak će se o tome razgovaratina sastanku šefova diplomatija zemalja EU" u Luksemburgu, izjavio je Erjavec na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom Mrkićem.
Mrkić je rekao da Slovenija uporno i postojano podržava Srbiju na svim sastancima na kojima se raspravlja o proširenju EU.
Govoreći o bilateralnim odnosima dvojica ministara su ocenila da su ti odnosi odlični, posebno politički i privredni, a Mrkić je dodao da su sada verovatno na najvišem nivou od kada su uspostavljeni.
Erjavec je rekao da dve zremlje nemaju bitnijih otvorenih pitanja i da Slovenija smatra Srbiju strateškim privrednim partnerom.
Mrkić i Erjavec su rekli da su razgovarali i o pitanju sukcesije i uvereni su da će to pitanje biti rešeno na prijateljski način i uz međusobnu saradnju.
Mrkić je istakao da Slovenija Srbiju podržava uzorno i postojano i da su on i njegov slovenački kolega, sumirajući utiske uoči 28. juna, kada Evropski savet donosi odluku, kao i na osnovu razgovora sa drugim kolegama, zaključili da su utisci uglavnom povoljni.
Ministar spoljnih poslova Slovenije sastao se i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.
Evropski put donosi garancije za stabilnost u regionu, kako u političkom tako i u ekonomskom smislu, kao i po pitanju međudržavnih i međuetničkih odnosa, a to je suština napretka, zaljučeno je na sastanku vicepremijera i Erjaveca, saopšteno je iz Vlade Srbije
Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj saradnja, približavanju Srbije EU kao i situaciji na Zapadnom Balkanu. Vučić se zahvalio na podršci koju slovenačka Vlada pruža Srbiji na putu ka EU.
Erjavec je naglasio da je slovenačka Vlada ubeđena da je proces proširenja najjači podsticaj za promene u regionu i sveopšti napredak, kao i da čitav region treba da se fokusira na konkretnu saradnju za dobrobit svih, navodi se u saopštenju.
Vučić je istakao i da su odnosi dve države dobri, o čemu svedoči i činjenica da je Srbija prošle godine bila 11. najvažniji partner Slovenije po vrednosti robne razmene i drugi najveći primalac slovenačkih neposrednih investicija.
Ministar spoljnih poslova Slovenije razgovarao je i sa predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem.
Stefanović je istakao da je prioritet spoljne politike Srbije pridruživanje EU i šefu slovenačke diplomatije zahvalio na podršci po tom pitanju.