Vesti
Politika
Lokalni izbori na Kosovu 3. novembra
21.06.2013. 20:00
Izvor: RTS
Lokalni izbori na Kosovu 3. novembra
Premijer Ivica Dačić izjavio je da je na sinoćnjem nastavku dijaloga u Briselu dogovoren izbor regionalnog komandanta, održavanje lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe okvirno 3. novembra.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da su na sastanku u Briselu dominirale trenutno najvažnije teme i da bi lokalni izbori na Kosovu mogli da budu održani 3. novembra ove godine.
Dačić je novinarima u Vladi Srbije, po završetku razgovora sa Edvardom Kukanom, predsedavajućim delegacije Evropskog parlamenta za Jugoističnu Evropu, rekao da su na jučerašnjem sastanku u Briselu, dominirale trenutno najvažnije teme, da je postignut dogovor o regionalnom komandiru policije za sever Kosova, a da je sporno pitanje ostalo održavanje lokalnih izbora, koji bi orjentaciono mogli da budu održani 3. novembra.
"Važno je da će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da glasaju sa dokumentima Srbije, da će imati svoje predstavnike, kao i svoje ljude na čelu izborne komisije", dodao je Dačić.
Premijer je ukazao da se nastavljaju razgovori o amnestiji, da se upravo vode razgovori o telekomunikacijama i da će naredni sastanak u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton biti 8. jula.
"Nastojimo, međutim, da radne grupe reše pre tog datuma većinu spornih pitanja", rekao je Dačić.

Datum u oktobru
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da datum o početku pregovora sa EU bude određen što pre, naglasivši da bi to moglo da bude u oktobru, jer su ispunjeni svi uslovi.
"Očekujem odluku, da se odredi datum i da to bude što pre, a orjentaciono mislim da bi to mogao da bude oktobar jer smo ispunili sve uslove", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, odluka o dobijanju datuma za početak pregovora pomogla bi bržoj, lakšoj i efikasnijoj implementaciji dogovora i sporazuma iz Brisela, a nedobijanje pozitivne odluke dovelo bi kredibilitet EU u pitanje, a ne Srbije.
Dačić je podsetio da će sledeće sedmice biti održani sastanci brojnih komiteta EU a da će 27. i 28. juna biti i Savet EU.
Premijer Dačić je pozvao države članice EU da podrže Srbiju, jer nije reč o iracionalnim razlozima za dobijanje datuma i pocetak pregovora već, kako je rekao, Srbija je to zaslužila.
Srbija je danas bliža pozitivnoj odluci za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU i Vlada Srbije učinila je sve što je bilo predviđeno zaključcima Evropske komisije, rekao je Dačić koji je do rano jutros u Briselu razgovarao sa kosovskim pemijerom i šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton o primeni briselskog sporazuma.
Dačić se na konferenciji za novinare, posle sastanka sa predsedavajućim delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Edvardom Kukanom, zahvalio i njemu i poslanicima tog parlamenta na podršci koju su dali Vladi Srbije za ono što je uradila u poslednjih godinu dana.
Premijer je podsetio da je bilo jasno rečeno da datum i otpočinjanje pregovora u članstvo EU neće biti problem ukoliko Srbija ispunjava kriterijume koje je savet EU pred nju postavio.
Dačić je preneo novinarima da je od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja je sa štefanom Fileo, uputila pismo članicama EU u kojem poziva da se donese pozitivna odluka i da pregovori počnu, jasno rekla da neće dopustiti da se neko igra sa njenim ili kredibilitetom EU.