Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić najavio blokadu Puteva Srbije za pet dana
21.06.2013. 20:00
Izvor: Press
Dinkić najavio blokadu Puteva Srbije za pet dana
Dinkić najavio blokadu Puteva Srbije za pet dana Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas da će račun preduzeća "Putevi Srbije" biti blokiran za pet dana, jer od 2008. godine ne plaćaju PDV na putarinu, tako da se taj dug drastično povećao.
Iz "Puteva Srbije'' poručuju da to javno preduzeće ne plaća PDV na putarinu, jer je to javni prihod.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas da će račun preduzeća "Putevi Srbije" biti blokiran za pet dana, jer od 2008. godine ne plaćaju PDV na putarinu, tako da se taj dug drastično povećao.
Iz „Puteva Srbije“ poručuju da to javno preduzeće ne plaća PDV na putarinu jer je to javni prihod.
Odgovarajući na pitanja privrednika u Privrednoj komori Srbije o blokadi računa firmi, Dinkić je rekao da je bilo dovoljno godinu dana javnih upozorenja da se moraju izmiriti poreske obaveze i najavio javno objavljivanje najvećih poreskih dužnika i blokadu njihovih računa.
Dinkić je nagovestio da će država od kredita Evropske investicione banke od 500 miliona evra, za koji će uskoro biti potpisan ugovor, odobravati dugoročne kredite privredi pod povoljnim uslovima.
U saradnji sa 10 najjačih domaćih banaka, ta sredstva biće ponuđena privredi u vidu dugoročnih kredita sa rokom otplate na 15 godina, uz relativno dug grejs period od pet godina, precizirao je Dinkić.
Ministar finansija je najavio da će u saradnji sa Sberbankom biti obezbeđeno osiguranje izvoznih poslova u Rusku Federaciju.
Reagujući na izjavu ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da će račun Puteva Srbije biti blokiran za pet dana, jer od 2008. ne plaćaju PDV na putarinu, to javno preduzeće navodi da je prihod od putarine javni prihod, da se na javni prihod ne plaća PDV, "jer bi u suprotnom država sama sebi plaćala porez, što se ne radi nigde u svetu".
"PDV nije uračunat u cenu putarine u Srbiji, što znači da učesnici u saobraćaju na teritoriji Srbije ne plaćaju PDV prilikom korišćenja autoputeva.
Kada bi u cenu putarine bio uračunat PDV, putarina bi bila skuplja za 20 odsto", kaže se u saopštenju Puteva Srbije.
Ista praksa, kako je navedeno, važi u evropskim zemljama i tamo gde državni organ, odnosno javno preduzeće vrši naplatu putarine.
PDV na putarinu se ne obračunava i samim tim je cena putarine niža, što je konstatovano i na konferenciji Asocijacija koncesionara auto-puteva i puteva pod naplatom (ASECAP), održanoj krajem maja u Dubrovniku u Hrvatskoj.
Vlada Srbije poslednji put je odobrila povećanje cene putarine februara 2008. godine i tom prilikom u tu cenu nije uračunat PDV.
"Pošto je poslovanje Puteva Srbije transparentno, takođe, informišemo javnost da je sav prihod od naplate putarine javni prihod, a putarina je naknada za korišćenje dobra u opštoj upotrebi i to strogo namenski javni prihod, a ne prihod Puteva Srbije", kažu u tom preduzeću.
Taj prihod kompletno ide u budžet i koristi se za isključivo za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda, za šta su sredstva, inače, nedovoljna.
"To je javni prihod, a ne komercijalni prihod, sav odlazi u budžet i samim tim po zakonu ne podleže PDV-u", ističu u Putevima Srbije.
Putevi Srbije naplaćuje putarinu na svega 600 kilometara autoputeva, a imaju obavezu da održavaju državne puteve prvog i drugog reda u ukupnoj dužini od čak 16.000 kilometara.