Vesti
Politika
Šulc: Srbija bi već sad trebalo da dobije datum
23.06.2013. 14:00
Izvor: Blic
Šulc: Srbija bi već sad trebalo da dobije datum
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc (EP) izjavio je danas da veruje u to da će Srbija 28. juna dobiti datum za početak razgovora o pridruživanju EU ali je napomenuo da početak pregovora neće značiti ništa manji pritisak na našu zemlju da nastavi reforme.
- Nadam se da će Srbija uskoro moći da napravi sledeći korak u procesu proširenja - rekao je Šulc u intervjuu novosadskom “Dnevniku” i dodao da veruje da će lideri EU odrediti datum za početak pregovora o učlanjenju.
- Srbija mora da nastavi da podupire vladavinu prava i oblikuje svoj sistem pravosuđa tako da bude potpuno nezavisan, nepartijski, efikasan i snažan - istakao je taj nemački diplomata i upozorio da EU borbu protiv korupcije uzima veoma ozbiljno.
Ponovivši da je uveren u to da bi Srbija trebalo da dobije već u junu datum za početak razgovora o pridruživanju, on je podsetio da naša zemlja već dugo čeka da se to dogodi i dodao da start pregovora o učlanjenju znači “samo kraj početka” i da će biti potrebno mnogo napora dok se on ne zaključi.
- Iz istorijske perspektive, ni malo odlaganje neće naneti mnogo štete srpskoj agendi za Evropu” - ocenio je Ssulc, koji je od 2004. do 2012. godine predvodio Progresivni savez socijalista i demokrata u EP.
Kada je reč o mogućnosti jačeg priliva stranih investicija, Ssulc je poručio da Srbija, ukoliko bude posvećenija borbi protiv korupcije i kresanju nepotrebne birokratije, većem uvođenju i primeni EU standarda u upravljanju ekonomijom, imaće veći priliv stranih ulaganja. Predsednik EP je rekao da je evropska porodica nekompletna bez balkanskih zemalja i pohvalio to što je napredovanje Srbije ka EU “stiglo ovoliko daleko”, napominjući da u tom pogledu još postoji važnog posla.