Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Ministri sami određivali prioritete
26.06.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Dinkić: Ministri sami određivali prioritete
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da su, prilikom rebalansa budžeta, ministri sami određivali prioritete i na kojim projektima će načiniti uštede
On je ocenio da je to trebalo bolje obaviti, kako se ne bi štedelo na kapitalnim projektima i investicijama.
"Ministri su sami određivali prioritete i većini mojih kolega je bilo važnije da sačuvaju zarade zaposlenih u administraciji, a da se odreknu investicija. To je pitanje za njih, ja mogu da se složim ili ne složim, ali prioritete, na primer, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, nisam ja radio, već moj kolega Ivica Dačić", kazao je Dinkić odgovarajući na pitanja novinara.
On je rekao da je postojala mogućnost da se ukinu bonusi za one koji nisu u uniformama ili za one koji rade na šalterima ili administraciji, ali da je "njima bilo važnije da svi imaju bonuse, a da se odreknu investicija vezano za sprečavanje elementarnih nepogoda".
"Uvek je loše smanjivati kapitalne investicije. U redu je ako se radi o projektima koji mogu da sačekaju", rekao je Dinkić, dodajući da se on, odnosno Ministarstvo finansija odreklo projekata i kapitalnih investicija vezano za turizam, odnosno izgradnju žičara.
On je rekao da projekti izgradnje žičara mogu da sačekaju neko bolje vreme i da se nijedna, od bar tri, koliko je bilo planirano, neće graditi ove godine.
"Kod takvih stvari, tu nema nikakve štete, ali s druge strane mislim da je neke stvari moglo bolje napraviti kao prioritet", rekao je Dinkić.
On je dodao da se, budući da je već polovina godine, nada da će podsticanjem privrednih aktivnosti moći da se poboljša situacija i da će neke od planiranih investicija biti samo odložene za iduću godinu.
Odgovarajući na pitanja novinara o tome da će biti smanjena sredstva Fondu za mlade talente ili za neke druge projekete, Dinkić je odgovorio da su te informacije samo delimično tačne i da Fond za mlade talente ima sva potrebna sredstva i da nijedan dinar nije smanjen tom fondu.
On je podsetio da su Ministarstva kulture i sporta jedina ministarstva koja su predlogom rebalansa ostala netaknuta, odosno njihovi rashodi nisu dirani.