Vesti
Politika
Ader: Izvinite za zločine Mađara nad Srbima
26.06.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Ader: Izvinite za zločine Mađara nad Srbima
Predsednik Mađarske osudio i zatražio oproštaj za zločine koji su u ime Mađarske počinjeni protiv nevinih Srba tokom Drugog svetskog rata. Dva predsednika obišla i stratište Mađara u Čurugu. Nikolić: Okrenimo se budućnosti.
"Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su, umnožavajući patnje Drugog svetskog rata kao Mađari postupali protiv nevinih Srba. Kao predsednik Mađarske molim za oproštaj za one zločine koje su u ime Mađarske u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba", izjavio je Ader u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.
Ader je istakao da "niko ne može zločine učiniti neučinjenim", ali i dodao da ne želi da deci u nasledstvo "ostavimo smrt, laži i mržnju, nego život, pravednost i saradnju".
Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader odali su danas u Čurugu poštu žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti, a predsednik Nikolić je poručio da Srbija zalog svoje prosperitetne budućnosti i sveopšteg napretka čitavog regiona vidi u saradnji sa evropskim državama, a posebno susednim.
Poštu srpskim žrtvama, stradalim januara 1942. godine, odali su u muzeju "Topalov Magacin", gde je tada u okviru Racije ubijeno na stotine ljudi, a mađarskim žrtvama stradalim u odmazdi 1944. i 1945. godine polaganjem venaca na Spomenik mađarskim žrtvama.
"Srbija je opredeljena da svoju sadašnjost i budućnost uspostavlja na principima slobode, ravnopravnosti, poštovanja ljudskih prava i dobrosusedskih odnosa. Kao pripadnici starog evropskog naroda, koji je kroz svoju prošlost stradao višestruko, svesni smo odgovornosti i u potpunosti posvećeni davanju svog doprinosa daljem razvoju evropske porodice naroda", istakao je Nikolić.
Predsednik Srbije je napomenuo da su bliski i prijateljski odnosi Srbije i Mađarske, zasnovani na obostranom poštovanju i razumevanju, značajan činilac u stvaranju uslova za nesmetan i ravnomeran razvoj zemalja u ovom delu Evrope.
Srbija je spremna da sa svojim susedima istrajno deluje u tom pravcu, dodao je on i naglasio da posetu Adera Srbiji doživljava i kao simbol prelaza u novu fazu još intenzivnije i blagotvornije saradnje.
Nikolić je ukazao da je dinamična, a u pojedinim razdobljima i tragična istorija ovih prostora, činila da se dva naroda i države nađu i na suprotstavljenim stranama, kao i da su tragične stranice zajedničke prošlosti vezane za oružane sukobe i stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu.
"Ta dva međunarodna sukoba obeležena su neprijateljstvom našim tadašnjih država, razaranjima naseljenih mesta, ubijanjem nedužnih civila i uništavanjem kulturne baštine. Tragični događaji koji su se odigrali tokom tih ratnih godina, istorijska su opomena koja i danas nedvosmileno ukazuje na potrebu života u miru i međusobnom razumevanju", poručio je sprski lider.
Mađarski predsednik je naglasio da zločini nemaju poreklo, ni nacionalnost, kao i da ne postoje zločinački narodi, već samo zločinački postupci pojedinaca.
"To što sa predsednikom Srbije stojim na ovom mestu i klanjamo se senima jasna je poruka, upućena svakom Srbinu i Mađaru, da mi koji smo živi danas imamo snage da se suočimo sa prošlošću i istinom", istakao je Ader.
Predsednik Mađarske je rekao da zajedničko odavanje pošte svim žrtvama ne predstavlja samo dostojno okončanje bolnog poglavlja zajedničke istorije dve zemlje i ne znači samo odavanje pošte senima nevinih žrtava.
"Danas se okrećemo jedni prema drugima, gledamo se u oči i kažemo da nije svejedno šta ostavljamo iza sebe i šta prenosimo drugim pokolenjima i kažemo da možemo prenositi samo uzajamno poštovanje i istinu", kazao je mađarski predsednik.
Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić preneo je dvojici predsednika da žitelji Čuruga, kao i cele opštine Žabalj, svakodnevno rade i doprinose međunacionalnim odnosima Srba i Mađara, kao i da su primer mnogima za dobar suživot.
On je dodao i da je presrećan što ima priliku da kao predsednik male opštine u Srbiji bude domaćin predsednicima dve susedne države, čiju saradnju odlikuju prijateljstvo i iskreni odnosi.
Predsednici Srbije i Mađarske su u Čurugu obišli i Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, gde su razgovarali sa predstavnicima Katoličke crkve i SPC.
Predsednici Nikolić i Ader složili su se juče da je zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj, uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.
Predsednik Srbije je posle razgovora sa mađarskim kolegom istakao da je zajednički pomen stradalim žrtvama u Raciji 1942. godine, kao i tokom odmazde 1945. godine, čin simboličkog istorijskog pomirenja.
"Time je zatvoreno teško poglavlje odnosa Srbije i Mađarske. Od danas istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda", rekao je Nikolić.
Skupština Srbije usvojila je prošlog petka Deklaraciju o osudi zločina nad mađarskim stnovništvom u Vojvodini 1944. i 1945.godine.