Vesti
Politika
Dačić: Borićemo se za svoje interese
27.06.2013. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Borićemo se za svoje interese
Srbija će se u predstojećim pregovorima sa EU ozbiljno boriti za svoje nacionalne i državne interese, rekao srpski premijer Ivica Dačić. U EU treba da zauzmemo mesto koje nam pripada, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.
Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da će Srbija u predstojećim pregovorima sa EU ozbiljno boriti za svoje nacionalne i državne interese.
"Mi smo do sada navikli da pregovaramo o Kosovu, a sada moramo da se bavimo i svim drugim temama i da se borimo za naše nacionalne i državne interese", rekao je Dačić na konferenciji "Srbija na putu ka EU - uticaj na ekonomiju".
Dačić je na otvaranju konferencije rekao da sutra očekuje dobru vest i, kako je rekao, očekuje najzad jedan dobar Vidovdan u srpskoj istoriji.
Za članstvo se sa EU moraju voditi ozbiljni pregovori o svim poglavljima, a Srbija i u pregovorima o naizgled lakim poglavljima mora da se trudi kao i svaka druga zemlja u Evropi, da bi zaštitila državne i ekonomske interese, rekao je premijer Dačić.
Prema njegovim rečima, zato je potrebno da sastavni deo timova u pregovorima sa EU budu "stručni ljudi, profesionalci koji znaju o čemu je reč kada se povedu razgovori o detaljima koji ponekad život znače".
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je na skupu, obraćajući se Dačiću, rekla: "Neće mi zameriti premijer, ja bih počela sa pažljivom upotrebom reči. Ući u EU, a zaštiti naše interese - to bi značilo da ih neko ugoržava. Ja smatram da mi treba da nađemo svoje mesto u EU i zato se govori o proširenju, jer mi ne treba da zauzmemo ničije mesto", rekla je Tabakovićeva.
Tabakovićeva je rekla i u EU treba da "zauzmemo mesto koje nam pripada - kao državi i građanima koji žele da se odmere u odnosu na druge građene Evrope, kao sposobni, kao vredni, kao oni koji će imati šansu da rade i da zarade".