Vesti
Politika
Bobić: Hrvatska advokat Srbije u EU
01.07.2013. 20:00
Izvor: RTS
Bobić: Hrvatska advokat Srbije u EU
Ulazak Hrvatske u EU može biti podstrek za njene susede koji su na putu pristupanja Uniji, rekla je generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić gostujući u Dnevniku RTS-a. Očekujem od Hrvatske da bude dobar advokat Srbije za njeno članstvo u EU, kaže Bobićeva.
Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić kaže da je ulazak u Evropsku uniju dobar kako za Hrvatsku, tako i za njene susede koji su oni na putu pristupanju Uniji i istakla da to može biti podstrek za sve koji tek otpočinju pregovore.
"Za svaku državu je važno da ima sigurne, stabilne i bezbedne granice, u tom smislu ulazak u EU za svaku evropsku državu znači jedan vid političke i ekonomske stabilizacije", ocenila je Bobićeva za Dnevnik RTS-a.
Hrvatska je sa Srbijom delila sličnu istoriju i imala je iste početne pozicije, pa će imati bolje razumevanje za poziciju Srbije, smatra Bobićeva. "Očekujem od Hrvatske da bude zainteresovana za brži napredak svih zemalja u regionu, a samim tim i za napredak Srbije i njen dobar advokat za članstvo", rekla je Bobićeva.
Govoreći o bilateralnim pitanjima Srbije i Hrvatske koja bi mogla da se ispreče na evropskom putu Srbije, Bobićeva je rekla da je EU rekla "ne više ugrožavanje procesa pristupanja bilo koje zemlje bilateralnim pitanjima" i dodala da je Hrvatska donela deklaraciju u Saboru u kojoj se kaže da neće sprečavati napredak suseda na putu ka članstvu
Kada su u pitanju prednosti pristupanja Evropskoj uniji, Hrvatska će imati priliku da poveća ekonomsku razliku između nje i ostatka regiona jer će postati deo većeg tržišta i dobiti pristup nekim fondovima, istakla je generalni sekretar Evropskog pokreta.
"Ulazak Hrvatske u EU i izlazak iz CEFTA omogućiće Srbiji, sa druge strane, da proširi svoj izvoz u regionu. Ekonomski negativno je da će naš izvoz na hrvatsko tržište biti teži zbog ispunjavanja standarda EU", objasnila je Bobićeva.
Maja Bobić je podsetila da je, nakon ulaska Bugarske i Rumunije u EU, koje po mišljenju mnogih nisu ispunile sve uslove, Hrvatska imala teži proces pristupanja.
"Na osnovu Hrvatskog iskustva, mi ćemo kao i Crna Gora započeti pregovore sa poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i izgradnje stabilnih institucija. To su reforme koje zahtevaju najviše vermena", rekla je Bobićeva.
Za Srbiju je specifično i to da će se od nje tražiti da se posveti normalizaciji odnosa sa susedima, pre svega sa Kosovom, zaključila je Bobićeva.