Vesti
Politika
Vučić: Rekonstrukcija Vlade do 27. jula
02.07.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Vučić: Rekonstrukcija Vlade do 27. jula
Rekostrukcija Vlade biće završena do 27. jula, najavljuje prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.
Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je sada vreme da se uhvatimo u koštac sa najvećim problemom, a to je ekonomija, odnosno radna mesta.
Vučić je rekao da će, što se tiče SNS, rekonstrukcija biti obimna i sveobuhvatna, prenosi RTS.
"Ako ne bude tako, bolje da je (rekonstrukciju) ne pravimo. Takvu vrstu odgovornosti zahtevaću i od naših partnera u vladi", rekao je Vučić i napomenuo da njegova stranka ne razmišlja o izborima, ali ne isključuje tu mogućnost.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će do 27. jula, kada će biti navršeno godinu dana od formiranja vlade, biti završeno još najmanje dva ili tri predmeta od 24 četiri sporne privatizacije, a da će do kraja godine svih 24 predmeta biti u potpunosti završeno.
"Što se borbe protiv korupcije tiče, podneću vam detaljan izveštaj pre 27. jula za godinu dana. Pre zavrsetka tih godinu dana završićemo najmanje dva, a možda i tri predmeta od 24 predmeta o kojima smo govorili, a do kraja godina svih 24 predmeta će biti u potpunosti završeno", poručio je Vučić na konferenciji za novinare.
Vicepremijer je rekao da je za njega najbitnije da li postoji biće krivičnog dela i da će - gde postoji - biti sproveden krivični postupak.
"Sve ostalo, pa i kontakti sa kriminalcima prethodnih godina, je neprijatna politička činjenica", napomenuo je Vučić i dodao da su to da li je neko sa nekim pojeo tortu ili se bavio kriminalom - dve različite stvari.
Vučić je kazao da se Rodoljub Radulović, koji je optužen da je sarađivao sa Šarićevim klanom, nalazi na poternici i da su svi poslovi i svi ljudi vezani za to "pod lupom".
"Nema zaštićenih i svi su potpuno jedanki", poručio je Vučić, ali i dodao da ne želi da oni koji su nevini unapred budu optuživani i osuđeni zato što su imali neke kontakte.
Komentarišući optužbe SPS-a da je njegova stranka nekorektna, Vučić kaže da im je odgovor dala ministarka Zorana Mihajlović. Ona je rekla da bi socijalisti, da je obrnuta situacija, i da su tri puta jača nego što je SNS, naprednjake "žive pojeli".
"Posle "zelenog svetla" za pregovore naš ključni problem biće svest o tome da ćemo morati da živimo od sopstvenog rada, neće Nemci i Britanci raditi dok se Srbi odmaraju", upozorio je Vučić.
"Svi imaju pravo na štrajk i razlog za štrajk, ali su pojedini štrajkovi neracionalni i tiču se želje za promenom vlade", rekao je vicepremijer, komentarišući štrajk kragujevačkih oružara.
Vučić je poručio da neće da trpi ucene, pa ni sindikata "Zastava oružja" koji, kako kaže, nisu imali nijedan argument, jer imaju posao, imaju plate, ali poreze ne plaćaju.
"Ucene da trpim neću, ničije, pa ni onih koji misle da mogu da postave transparente i izvikuju najružnije reči o vama i da govore sve što im njihovi politički sponzori kažu. E, baš me briga, govorite šta hoćete", istakao je Vučić na konferenciji za novinare.
Uz napomenu da svi u Srbiji imaju pravo na štrajk i da imaju razloga da štrajkuju, Vučić je postavio pitanje racionalnosti pojedinih štrajkova.
On je saopštio da dugovanja fabrike "Zastava oružje" u ovom trenutku iznose više od devet milijardi dinara, od čega je glavni dug više od sedam milijardi dinara, a da samo za poreze na zarade, koji su neisplaćeni, duguju 190 miliona dinara.
"Plate su isplaćene, a porezi državi nisu plaćeni. Chutimo i pomažemo, jer znamo da je značajno da sačuvamo svako radno mesto", istakao je Vučić i napomenuo da je vlada obezbedila garantovanu uposlenost u narednih 18 meseci u tri smene, kao i da pomaže sa 75 miliona evra najpovoljnijih kredita namensku industriju.
Vučić je napomenuo i da nije smenjen nijedan direktor u namenskoj industriji, a da je bilo razloga za to.
"Razlog ovog štrajka je što se ponašamo u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i što kažemo 'ne možete na mesto izvršnog direktora i člana nadzornog odbora da postavice lice koje je zaposleno'. A oni kažu 'ne, nama se baš to sviđa, baš hoćemo sve da određujemo i da idemo u Las Vegas državnim parama i potrošimo 14.000 dolara'", kazao je Vučić i upitao koji je to radnički interes oštećen.
Vučić je napomenuo i da je URS osudio štrajk oružara, ali da on nije neobavešten čovek.
"Tamo neko brutalno zloupotrebljava dobru volju države. Bolje da nema vlade, ali ničije ucene neću da trpim", kazao je Vučić.
Cela poenta protesta oružara jeste, kako tvrdi, da se sačuva fotelja jednog čoveka u nadzornom odboru.
"Treba da se oslobodimo palanačkog duha, koji kaže hoću hrast od šest vekova a ne autoput. E pa, ja hoću autoput", rekao je Vučić.
"I nemoj da prete radikalizacijom, zaustavljanjem autoputeva, železnice, pošto im to država neće dozvoliti", poručio je vicepremijer.
"Treba da se oslobodimo palanačkog duha, koji kaže hoću hrast od šest vekova a ne autoput. E pa, ja hoću autoput", kaže Vučić.