Vesti
Politika
Riker: Ne očekujemo da Srbija prizna Kosovo
04.07.2013. 20:00
Izvor: RTS
Riker: Ne očekujemo da Srbija prizna Kosovo
Verujemo da ćete do decembra primeniti sve sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištinom, rekao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker i dodao da se od Srbije ne očekuje da prizna Kosovo.
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker izjavio je da veruje da postoji volja da se do decembra primeni sve što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine, precizirajući i da se od Srbije ne očekuje da prizna Kosovo.
"Da, mislimo da je moguće da se sve to učini u toku ove godine. To će dokazati ozbiljno liderstvo, ozbiljan angažman i posvećenost. I dalje je neophodno mnogo toga uraditi i zbog toga je neophodno konstantno angažovanje", rekao je Riker u intervjuu za današnju Politiku.
"Primena je naravno ključna, a zahtevi su sasvim jasni, jer je Evropski savet jasno izneo uslove za Srbiju i za Kosovo kako bi napredovali na evropskom putu. Te stvari nisu promenjene. Svesni smo da je primena uvek najteži deo posla, ali smatramo da je moguće sve to uraditi", istakao je Riker.
Podsećajući da su SAD priznale Kosovo, Riker je rekao da je to "naš pogled i da razumemo da postoje i drugačije interpretacije".
"Kao što znate, pitanje priznanja nije deo dijaloga i od Srbije se ne očekuje da prizna Kosovo. Umesto toga, dijalog je usretsređen na normalizaciju odnosa, čime se odbacuje teoretski koncept o priznanju i stvar fokusira na svakodnevne probleme i teme, na ono što utiče na živote ljudi", kazao je Riker.
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, koji je pred svaku rundu dijaloga imao sastanke predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekao je da posle godinu dana vidi velika dostignuća.
"Velike zasluge mogu da se pripišu vođstvu u Beogradu i Prištini, ali i građanima koji su kao glasači zahtevali od svojih lidera da to učine - oni su želeli napredak. Razumemo koliko je teško raditi sve ove stvari, ali za godinu dana možemo da vidimo da je mnogo toga urađeno", rekao je Riker.
Kada je reč o ekonomiji, Riker je rekao da je premijerov put u SAD bio ključan u tom smislu.
"Ono što mi možemo da uradimo kao Vlada SAD jeste da ohrabrimo i ukažemo na mogućnosti za biznis...Ono što imamo jesu resursi, u smislu programa koji će pomoći Srbiji da sprovede reforme tako da joj ekonomija bude konkurentnija... Ako se stvore mogućnosti, američki investitori će sigurno doći i iskoristiti te mogućnosti", zaključio je Riker.