Vesti
Politika
Riker: Zakon o amnestiji nužan za normalizaciju
08.07.2013. 20:00
Izvor: RTS
Riker: Zakon o amnestiji nužan za normalizaciju
Neophodno da kosovska skupština što pre usvoji Zakon o amnestiji, poručio američki diplomata Filip Riker. Priznanje Kosova "treba skinuti sa stola" i koncentrisati se na normalizaciju, ističe Riker.
Američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Filip Riker izjavio je u Briselu da je neophodno da kosovska skupština što pre usvoji Zakon o amnestiji, kao i da su lokalni izbori na jesen od ključne važnosti za primenu briselskog sporazuma.
"Usvajanje Zakona o amnestiji je nužno za napredak u implementaciji", rekao je Riker novinarima u Briselu, govoreći o predlogu zakona koji je kosovska skupština nedavno odbacila sa obrazloženjem da obuhvata suviše širok spektar teških krivičnih dela.
"Neće biti preširoke amnestije", rekao je Riker, uz savet kritičarima u Prištini da ponovo pročitaju nacrt zakona.
Podsetio je da je donošenje Zakona o amnestiji predviđeno članom 5. briselskog sporazuma i da su poslanici koji su glasali protiv predloga "neobavešteni" i da ga verovatno nisu pažljivo pročitali.
Upitan da prokomentariše formiranje privremene skupštine KiM u Zvečanu, američki diplomata je rekao da je o tome "samo površno obavešten", ali je dodao da je "uvek bilo onih koji su podizali barikade, metaforične i bukvalne, na putu normalizacije".
Istakao je da je upravo zato važno da što više građana izađe na lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar.
"Ti izbori su od ključne važnosti, a upravo će Srbi sa severa Kosova od njih imati najviše koristi", rekao je Riker, dodajući da će izabrani predstavnici time dobiti priliku da se njihov glas čuje i u Prištini.
"Izbori sami po sebi ne rešavaju probleme, ali su uvek dobar početak i prilika da ljudi ne budu taoci onih koji tvrde da ih predstavljaju", naglasio je Riker.
Američki diplomata, koji u Stejt Departmentu obavlja funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara, rekao je da administracija SAD snažno podržava evropske integracije celog Zapadnog Balkana i pohvalio napredak Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa.
Upitan da li će Srbija pred učlanjenje u EU ipak morati da prizna Kosovo, Riker je rekao da je normalizacija mnogo značajniji proces od priznanja.
"Priznanje je neuralgično pitanje koje treba skinuti sa stola i koncentrisati se na normalizaciju", istakao je on, dodavši da od normalizacije građani imaju direktne koristi, što sa priznanjem nije slučaj.
"Uklanjanje straha je ono što je u ovom trenutku najvažnije", rekao je američki diplomata i dodao da očekuje da će normalizacija omogućiti vlastima u Beogradu i Prištini da se lakše usredsrede na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji još ozbiljno opterećuju region.