Vesti
Politika
Dačić: Sad smo i zvanično Fileov resor
17.07.2013. 20:30
Izvor: RTV
Dačić: Sad smo i zvanično Fileov resor
BEOGRAD - Srpski premijer Ivica Dačić poželeo je danas u Beogradu dobrodošlicu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu uz konstataciju da "sad i zvanično potpadamo pod njegov resor".
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta u Palati Srbija, Dačić je kazao da dolazak Filea u Beograd svedoči da i u Briselu "veruju da će Srbija biti 29. članica EU".

Srpski premijer - kako je više puta rekao - očekuje da će Srbija biti sledeća članica Unije.

Dačić je poručio da je veoma važno da Srbija brzo odgovori na startni znak za početak pregovora sa EU i najhitnije se pripremi za pregovore o članstvu, formira pregovarački tim i odredi glavnog pregovarača.

Dačića je File informisao da će sledeće sedmice pregovarački okvir za Srbiju izneti pred članice EU.

"Zahvaljujem mu se sto je tako brzo reagovao posle odluke Evropskog saveta i što je došao sa timom koji je brzo pripremio pregovarački okvir", rekao je Dačić.

File ga je obavestio i da je njegov tim već pripremio okvirni plan skrininga za Srbiju i da će to trajati u narednih 18 meseci, a početi krajem septembra, kao i da je bilo reči o tome koja se poglavlja prva otvaraju.

"Veoma je bitno i to što 1. septembra stupa na snagu SSP, čime više neće važiti privremeni trgovinski sporazum, što je veliki napredak za Srbiju", dodao je on.

File: Poglavlje 35, o Kosovu, da bude otvoreno na početku

File je kazao da je predlog da pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine bude tretirano u poglavlju 35 koje bi bilo otvoreno od početka do kraja pregovora sa Srbijom.

"Izabrali smo poglavlje 35 i predložili zemljama članicama da se za njega primenjuju isti postupci kao sto smo imali za poglavlja 23 - pravosuđe, osnovne slobode i sudstvo i da se po istom principu otvori na samom početku, da stalno bude otvoreno i da se zatvori na kraju", rekao je File.

Dačić je istakao da EU zna da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Mi očekujemo da u pregovaračkom okviru ne budu formulacije koje bi ukazivale da Srbija m mora da prizna nezavisnost Kosova. To bi za nas bilo apsolutno neprihvatljivo", istakao je premijer Srbije.

Beograd da imenuje pregovarača i primeni Sporazum

File je poručio da Srbija mora da imenuje glavnog pregovarača i evropsko pitanje stavi na "vrh dnevnog reda" i naglasio da je neophodno da se sprovode sporazumi i sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom.

File je rekao da je to deo dokumenta koji sadrži osnovne korake koje Srbija mora da načini, sada kada su pregovori otvoreni.

Taj dokument, File je danas predstavio rukovodstvu Srbije.

Takođe, File je predstavio i nacrt vremenskog rasporeda i dinamike skrininga reformi koje je Srbija sprovela i koji će početi 1. septembra i trajati verovatno do juna 2015.

"Iduće nedelje predstavićemo u Briselu nacrt okvira za pregovore zemljama članicama, a posle debate taj okvir bi trebalo da bude usvojen sa ciljem da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u januaru", dodao je.

Po rečima evropskog komesara, puno toga je urađeno, ali i puno napora je potrebno da se dođe do prve međuvladine konferencije u januaru ili možda ranije.

Dačić: Pregovarač ne treba da bude visoka politička ličnost

Dačić je dodao da glavni pregovarač Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom ne treba da bude visoka politička ličnost jer će na političkom nivou postojati državna delegacija koja će učestvovati u pregovorima.

On je kazao da su sva ostala tela koja su potrebna praktično već formirana i da ostaje da bude oformljena državna delegacija i glavni tehnički pregovarač.

Dačić je rekao da je to veoma ozbiljan posao i da se zato sada razmišlja ko bi mogao najbolje da radi na nivou tehničkih pregovora.

"Treba da se izabere i da se dođe do najboljeg predloga i to je suština. Taj pregovarač ne treba da bude visoka politička ličnost nego treba da bude šef tehničkih pregovora, jer će na političkom nivou postojati državna delegacija, postojaće tim premijera i drugih", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nije neophodan još jedan političar u tom pregovaračkom procesu "u smislu da se on kao svojom političkom funkcijom time bavi, ali da ako neko iz političkih krugova želi to da obavlja to mora da mu bude glavni posao".

"Ne može da bude tek radi reda", rekao je Dačić koji smatra da što više ljudi treba da se uključi u pregovore da bi svi sektori u društvu bili aktivni, uključujući i civilni sektor i NVO i različite stručnjake i eksperte.

File je treći visoki zvaničnik EU koji je posle odluke Brisela o otvaranju pristupnih pregovora posetio Beograd - pre njega su to učinili predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i visoka predstavnica Ketrin Ešton.

Poseta Filea biće simboličan uvod u početak uporedne analize usklađenosti propisa Srbije sa pravnim tekovinama EU, takozvanog skrininga, koji će biti formalno otpočet u septembru ili oktobru, a o trenutnoj situaciji i budućim koracima evropski zvaničnik će razgovarati sa državnim vrhom i poslanicima Narodne skupštine.

Poseta Kancelariji za evrointegracije

File je posetio i Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije i poželeo mnogo uspeha zemlji koja ulazi u novu, odlučujuću fazu u odnosima sa EU, nakon što je Evropski savet 28. juna odlučio da otvori pregovore o pristupanju sa Srbijom.

Kako je saopšteno iz te kancelarije, File je posebno izrazio želju da dođe u Kancelariju da bi, kako je rekao, svim zaposlenima lično čestitao na poslu koji je do sada urađen.

"Vaša Kancelarija je uvek bila u prvim redovima tokom svih ključnih izazova koja je Srbija imala i ima na putu ka Evropi. U periodu čestih izbora i mnogih promena Vlade, KEI je predstavljala kompas za čitavu srpsku administraciju i smireno nastavljala da radi bez obzira na okolnosti, kada su vremena bila dobra, ali i kada su bila teška", istakao je File, navodi se u saopštenju.

Posebno se osvrnuo na činjenicu da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju konačno stupiti na snagu u septembru, što je - kako je kazao - veliko postignuće za Srbiju.

"Imali ste i druge uspešne priče, sve zasnovane na smirenom, stalnom i ozbiljnom radu: podsetio bih sve na viznu liberalizaciju, jedan od ciljeva koji je postignut još 2009. godine, kao jedan od najvažnijih ili na veoma pozitivno mišljenje koje ste dobili za vašu prijavu za članstvo. Pretpostavljam da je priprema 2.500 odgovora na naš Upitnik u rekordnom roku jedan od zadataka koji ćete se svi vi sigurno nastaviti da pamtite", podvukao je evropski komesar i dodao da Srbiju već čekaju naredni koraci u procesu pregovora sa EU o članstvu.

File je izrazio očekivanje da će Kancelarija za evropske integracije igrati glavnu ulogu na putu ka pristupanju Uniji i naglasio da je to mesto gde se će se odigravati svakodnevna koordinacija procesa pristupanja, adresa na kojoj će čitava srpska administracija gledati i tražiti smernice u vezi sa izazovnim usklađivanjem sa pravnim tekovinama EU.

Komesar je istakao i važnost činjenice da će Kancelarija koordinirati planiranje i sprovođenje evropskih fondova u okviru pretpristupne pomoći (IPA), što je posebna uloga naročito kada Srbija dobije decentralizovano upravljanje.

"Uveren da ćete nastaviti da budete isto tako profesionalni, posvećeni i istrajni u savladavanju narednih koraka na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Unapred se radujem da radim sa svima vama na izazovima koji slede", zaključio je File, dodaje se u saopštenju.

Mediji: File će traži da Srbija pusti uvoz hrvatskih cigareta

File će od premijera Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, zatražiti da Srbija omogući da se hrvatske cigarete i nakon što je ova zemlja ušla u EU, prodaju pod povoljnijim uslovima, kakve su imali do 1. jula kao članica CEFTA sporazuma, piše "Blic".

"File će od zvaničnog Beograda zatražiti da odobri kvotu za uvoz cigareta iz EU u količini od 1.625 tona godišnje, po carinskim stopama koje su više nego tri puta niže od regularne carine pri uvozu iz EU. Ova količina čini prosečnu prodaju hrvatskih cigereta u Srbiji u poslednje tri godine. To će se ozvaničiti kroz potpisivanje protokola koji bi postao sastavni deo Prelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije", navodi beogradski list.

Ovakav zahtev, prema pisanju "Blica", posledica je neuspešno završenih pregovora o mogućnostima povoljnijeg izvoza hrvatske Tvornice duhana Rovinj na tržište Srbije nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, a koji su se od početka godine vodili između EU i Srbije.

"Srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duvanske industrije, nisu pristali da se odobri posebna kvota za uvoz cigareta u Srbiju. Predstavnici multinacionalnih kompanija koje imaju fabrike cigareta u Srbiji prete da će u slučaju da se odobri navedena kvota za povlašćeni uvoz, prebaciti deo lokalne proizvodnje iz Srbije u svoje fabrike u EU", piše list.

"Srbija je odobrila da Hrvatska u manjim količinama na naše tržište plasira deo poljoprivrednih proizvoda, mesne prerađevine i slično, ali insistira da olakšice prestanu da važe za cigarete", naveo je "Blic".

Posle posete Beogradu, File će otputovati u Prištinu.