Vesti
Politika
Zorana Mihajlović, ministarka energetike
Novi tim za nove ciljeve
24.07.2013. 20:00
Izvor: e-novine.com
Novi tim za nove ciljeve
Potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i ministarka energetike Zorana Mihajlović poručila je da nije važno da li će biti rekonstrukcije ili izbora, već da svi budu odgovorni, da budu birani oni koji će svojim radom doneti najviše i da je za nove ciljeve potreban novi tim
Mihajlović je u tekstu na svom Facebook profilu podsetila da je ovoj vladi u prvoj godini bilo primarno rešavanje nagomilanih problema, prevenstveno vezanih za Kosovo, ali i za proces evropskog pridruživanja, istakavši da je vlada u tome uspela, da su njeni rezultati "vidljivi i merljivi" i da se vladi veruje.

Objašnjavajući zbog čega "nagon SNS za rekonstrukcijom", ona je istakla da kada se podvuče crta između učinjenog, i onog što su novi prioriteti "jasno da za nove ciljeve treba novi tim, nova vrsta snage koja će okupiti sve kreativne i uspešne, kako bi u redovima onih koji kreiraju politiku, i koji upravljaju zemljom eliminisali pasivnost, nezameranje, nespremnost za promene, ali koji bi znali da pobude energiju kod svih koji žele dobro ovoj zemlji".

"Niko danas ne može sedeti skrštenih ruku, i mi koji smo pripadnici političkih partija, članovi vlade, i zaposleni i nezaposleni. Srbija je jedina naša domovina i zaslužuje bolje, više, brže, modernije, efikasnije", navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, mora se uspešno reformisati državna uprava, jer "moderna država zahteva efikasnost, zato moramo u reformisanje državne uprave, i izbor kvalitetnih i kompetentnihi kadrova".

"Državna uprava ne može biti stecište nezainteresovanih već vrednih ljudi željnih da služe građanima. Srbija je puno učinila da pokaže da želi u EU, i sada je vreme da se taj put intenzivira. U odnosu na ciljeve vlade, moramo postavljati i ministre, državne sekretare i drugo osoblje", ukazala je potpredsednica najveće proevropske stranke u Srbiji.

Mihajlović je takođe istakla da je u narednom periodu važno stvoriti uslove za ekonomski procvat, pojednostavljenje dolaska do dozvola, registracija, podsticajne poreske politike, intenziviranje privatnih javnih partnerstava, koncesiija, jer je to, kako je dodala, ulaznica za dolazak investitora, odnosno za rast zaposlenosti.

"Svako radno mesto je za pohvalu. Svako smanjenje administrativnih procedura je za pohvalu", navela je ona uz poruku da ko nije sposoban da se bori sa problemima mora van tima, a "svako kočenje mora biti otklonjeno, sistemski dovođenjem onih koji su sposobni da se adaptiraju i da se obrazuju".

Prema njenim rečima, kadrovske promene treba da prate ciljeve, izazove i da svako treba da prepozna i povuče se, i stvori mesto za sposobnije upravo iz najčistijih patriotskih razloga.

"Nije vreme da mislimo na sebe, već na ovu zemlju i građane koji zaslužuju bolje. I nije važno da li će biti rekonstrukcije ili izbora, važno je da svi budemo odgovorni, i biramo one koji će svojim radom doneti najviše", poručila je Mihajlović, citirajući Henrija Forda koji je, kada su ga pitali šta je tajna nejgovog poslovngo uspeha odgovorio je „ako mislis da možeš i ako misliš da ne možeš, u pravu si. Mi smo uspeli jer smo mislili da možemo".

"I mi smo mislili da možemo i zato smo uspeli u prvoj fazi. Sada moramo da se pregrupišemo za nove izazove", zaključila je Mihajlović.