Vesti
Politika
Evropska perspektiva Balkana
25.07.2013. 20:00
Izvor: RTS
Evropska perspektiva Balkana
Kao cilj, Evropa mira, stabilnosti i pomirenja, biće ispunjen samo ako svi budu posvećeni evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, rekao francuski predsednik Fransoa Oland na Brdu kod Kralja. Region je posvećen pomirenju i cilj "Brdo procesa" je da spreči da ponovo dođe do "tačaka ključanja". Srbiju na regionalnom skupu predstavlja predsednik Tomislav Nikolić.
Neformalni sastanak lidera regiona i EU, uz učešće francuskog predsednika Fransoa Olanda održava se na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Srbiju predstavlja predsednik Tomislav Nikolić.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, Oland je rekao da se Francuska snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, da je spremna da bude medijator u rešavanju svih otvorenih pitanja i najavio aktivniju ulogu u regionu u godinama koje dolaze.
"Ja ću biti prvi koji će demonstrirati tu aktivniju ulogu", poručio je Oland i istakao da je njegovo prisustvo rezultat želje da "potvrdi francusku posvećenost reintegraciji Zapadnog Balkana u Evropu i njegovoj integraciji u Evropsku uniju".
"Istorijski je što su Priština i Beograd uspeli da potpišu sporazum zahvaljuju pomoći EU", naveo je Oland, ističući da će cilj - Evropa mira, stabilnosti i pomirenja biti ispunjen samo ako svi budu posvećeni evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.
Prema njegovim rečima, biće uslova koje svaka od zemalja, kada je reč o reformama treba da ispuni, ali takođe važan uslov je i regionalna saradnja, a današnji sastanak i "Brdo proces" su primer kako treba raditi na tom polju.

Usvojeni zaključci
Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je cilj "Brdo procesa" da zemlje regiona zajednički rešavaju otvorena pitanja i tako ubrzaju integraciju preostalih država u Evropsku uniju i najavio da će sledeći neformalni sastanak biti održan u Zagrebu.
Pahor je rekao da su usvojeni zaključi koji se tiču regionalne saradnje, rešavanja otvorenih pitanja i evropskih integracija.
"Glavni posao Brdo procesa je da svi, zajedno sa EU, iskoristimo mogućnosti koje nudi region. Ovde su zemlje koje imaju vitalni inters da garantuju mir i stabilnost svojim narodima i što se pre reše otvorena pitanja, to će ovaj region biti privlačniji za proširenje, a to je glavni cilj Brdo procesa", poručio je Pahor.
Rekao je da proces proširenja nekada ne ide brzinom kojom bi zemlje na evropskom putu želele da ide, ali da, bez obzira ne to, vreme treba da se iskoristi kako bi se rešili problemi "zaostali na ruševinama bivše Jugoslavije".
Pahor je dodao i da je region posvećen pomirenju i da je cilj "Brdo procesa" upravo da spreči da ponovo dođe do "tačaka ključanja" na Zapadnom Balkanu.
Predsednik Nikolić je na marginama sastanaka imao i bilaterlane susrete sa Olandom i hrvatski predsednikom Ivom Josipovićem.
Sastanak se održava na zajedničku inicijatvi Pahora i Jospiovića, a osim predsednika Srbije i Francuske, prisustvuju mu i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednik Albanije Bujar Nišani, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, kao i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.
Sastanak je nastavak neformalnog političkog dijaloga čelnika zemalja regiona i EU na najvišem nivou, koji je dogovoren na radnom doručku predsednika zemalja regiona, održanog u kabinetu predsednika Hrvatske 1. jula, na dan stupanja Hrvatske u EU.
Skup na Brdu kod Kranja predstavlja i nastavak inicijative sa sličnim ciljem koju su još 2010. godine pokrenuli tadašnji slovenački premijer, a aktuelni šef države Borut Pahor, sa tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.