Vesti
Politika
Vučić smenjuje samog sebe
26.07.2013. 20:00
Izvor: Alo
Vučić smenjuje samog sebe
Vicepremijer i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučič izjavio je da je aktuelna vlada postigla pet pobeda za godinu dana mandata a nakon što je na startu obećala da će raditi pošteno, ozbiljno i odgovorno.
Prvu pobedu postigla je kad je odbila podršku otuđenih centara moći i tajkuna, drugu kad je otpočela ozbiljnu borbu protiv korupcije, treću kad je počela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i četvrtu kad je uspela da promeni odnos većine zemalja prema Srbiji.
"Naša peta pobeda je možda početak našeg političkog poraza, a to je uspostavljanje pristojne Srbije, za šta su zaslužni i Koštunica i Tadić, da nema obračuna sa političkim protivnicima", kazao je Vučič na sednici Glavnog odbora stranke koja na dnevnom redu ima rekonstrukciju vlade.
“Prvi put posle 20 godina vladaju oni koje je narod izabrao, a ne tajkuni i vlast je u rukama naroda, a ne tajkuna ", kazao je Vučić.
Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je danas da će i sam "biti rekonstruisan", odnosno da će napustiti jednu od funkcija u Vladi Srbije.
Vučić je prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane.
"Mislio sam da sam mlađi, mislio sam da ću stići... ali fizički sam, ne mentalno, fizički sam umoran. Moj pratilac nije imao ni pet slobodnih dana u poslednjih 365 dana, a ja nisam bio na moru kao neki, nisam imao odmor", rekao je Vučić na sednici Glavnog odbora stranke u Sava centru.
Vučić je kazao da će prihvatiti odluku Glavnog odbora - i ako oceni da nije dovoljno pružio na funkciji prvog potpredsednika vlade, nagoveštavajući da će napustiti mesto ministra odbrane.
Lider SNS je kazao stranačkim kolegama da će im i njegova ostavka biti argument više u raspravi sa onima koji tvrde da Vučić želi da sve kontroliše.
Vicpremijer je istakao i da naprednjaci predlažu promenu četiri svoja ministra u Vladi Srbije, među kojima je i on.
Lider SNS smatra da su izbori nepotreban luksuz i trošak i štetna pauza na radu na pokretanju Srbije.
Prvi potredsednik Vlade najavio je danas da će za sedam dana biti poznata i imena direktora javnih preduzeća koji će biti smenjeni u rekonstrukciji vlade
Prema njegovim rečima, prihvatio je i ostavku potpredsednika stranke Gorana Kneževića na položaj ministra poljoprivrede.
Takođe, predložio je i smenu ministra kulture Bratislava Petkovića i ministarke sporta Alise Marić.
Osvrnuvši se na izlazak na slobodu Miroslava Miškovića uz kauciju Vučić je kazao da su njegovi ljudi "pokušali da se rugaju u lice i državi i narodu i svima".
"Tri dana se stidimo što neki pokušavaju, smeju nam se u lice i bave se time da li su oni koji su optuženi za pljačku desetine miliona evra mahnuli s jednom ili sa obe ruke, i time kako se Mišković osmehnuo", naveo je Vučić.
"Svi oni koji imaju novac i veze, nisu jači od države", dodao je
"Moja poruka svima njima, onima kojima je njegov zet nosio pare u međuvremenu da bi se rugali Vučiću i da bi hvalili Miškovića - mogu da misle da će da pobede nas, ali ne mogu da pobede ni Srbiju ni nas. Srbija ih je pobedila", rekao je Vučić.