Vesti
Politika
SNS odlučio: Vlada bez URS
31.07.2013. 20:00
Izvor: Akter
SNS odlučio: Vlada bez URS
Srpska napredna stranka (SNS) nastavlja rad u Vladi Srbije, izjavio je danas predsednik stranke Aleksandar Vučić
Vučić je posle sednice Predsedništva SNS, posvećene ponudi premijera Ivice Dačića da vlada nastavi rad bez Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i predsednika te stranke Mlađana Dinkića, kazao da su članovi Predsedništva imali tešku dilemu i da je većina bila za izbore.
"Zamolio sam ih da prihvate da zbog stabilnosti zemlje to ne činimo u ovom trenutku i oni su to prihvatili", rekao je Vučić.
On je dodao da je pred Srbijom nekliko važnih ugovora i poslova i da nam nestabillnost ne bi donela ništa dobro.
Vučić je rekao da je u razgovorima o rekionstrukciji vlade pokušao da nađe kompromis i rešenje želeći da to rešenje bude najbolje za Srbiju.
On je dodao da nije pokušavao da dobije jeftine političke poene, niti se SNS ijednog trenutka silila, niti ponašala bahato, dodajući da to neće činiti ni u buduće, ni prema partnerima, ni prema političkim protivnicima.
Naprednjaci su imali nameru da nastave sa istim partnerima, dodao je i to ne zato što se "u svemu slažemo sa Dačićem i Dinkićem", već zato što je dobro da više glava razmišlja o budućnosti Srbije i zato što smatraju da bi bila velika odgovornost da samo jedna politička snaga u zemlji donosi sve odluke.
"Bili smo spremni na razgovore sa Dinkićem, mada je to danas nepopularno. Pokušavali smo da nađemo kompromis i najbolje rešenje za Srbiju", rekao je on.
Lider SNS je istakao da je imao nameru da Vlada nastavi sa istim partnerima, "jer je bolje da više glava odlučuje", kao i da je odluka bila teška i da je on zamolio Predsedništvo da se ne ide na izbore.
"Oni su to jednoglasno prihvatili. Izbori nisu najbolje rešenje za Srbiju. Pred nama je bezbroj važnih ugovora, stabilnost je važna. Najveći problem, koji često izgleda kao nerešiv, jeste atmosfera u kojoj Vlada radi i izrugivanje svega što Vlada radi. Ništa nije dobro, pa čak ni kad se dovedu najveći stručnjaci", rekao je Vučić posle sednice koja je trajala oko dva sata.
Lider naprednjaka je kazao da je Predsedništvo verovalo u njegovu i procenu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je zemlja u teškoj situaciji i da bi izbori izazvali dodatnu nestabilnost, zbog čega nisu u interesu građana.
"Mi smo kao najodgovornija stranka u zemlji ispred nedvosmislenih i jasnih stranačkih stavili interes građana Srbije" rekao je Vučić .
Lider SNS je naveo da bi nesumnjivo posle izbora SNS sa 45 odsto osvojenih glasova imala 60 odsto mandata, što jasno govori da vlast nije prioritet za tu stranku, već da je SNS pri donošenju odluke razmišljala samo o interesu građana.
Vučić je istakao i da je SNS bila saglasna sa Dinkićevim zahtevima koji su se ticali resora SNS, kao i da očekuje Dinkića na sutrašnjem potpisivanju ugovora sa Jatom.
Obrazlažući odluku da SNS nastavi rad u vladi, Vučić je kazao da taj rad ubuduće mora biti još striktnije i jasnije ograničen rezultatima koji moraju biti svakodnevni.
Navodeći da je Dačić neposredno pred jučerašnje obraćanje javnosti obavestio da ne vidi vladu sa bilo kojim članom URS, Vučić je podsetio da je SNS promenila četiri ministra koji su pri tom predsednik i potpredsednik stranke i da je želja bila da i ostali to uvide.
On je najavio i da će razgovarati sa strancima da preuzmu nekoliko resora u novoj Vladi, kao i da će imena novih ministara biti poznata posle 20. avgusta.
Izmena koalicionog sporazuma i Zakona o Vladi i ministarstvima biće na sednici u Skupštini 25. ili 26. avgusta.
Govoreći o odnosu sa premijerom Srbije i socijalistima, Vučić je rekao da nikada, pa ni sada, nije uslovljavao Dačića da napusti ministarstvo policije.
"A mogao sam i uslovljavanje bi bilo prihvaćeno", rekao je lider naprednjaka, iz čijih su redova pojedini funkcioneri ovih dana govorili da bi Dačić trebalo da se odrekne jedne funkcije.
Upitan šta je zapravo nuđeno Dinkiću, Vučić je rekao da to nije pijaca i da Dinkiću ništa nije nuđeno, da je Dačić na razgovorima rekao da Dinkić više ne može da bude ministar finansija i ekonomije, ali da može da bude nešto drugo.
"Onda je Dinkić došao sa svojim predlogom. Za mene je ono što se tiče SNS bilo prihvatljivo, a za Dačića nije", rekao je Vučić, navodeći da je razlog verovatno bio resor koji vodi Rasim Ljajić.
Vučić je naglasio da će SNS nastaviti još striktnije da radi, da će provere biti još češće a da će prva velika provera biti već za šest meseci.
Upitan da li očekuje da SPS sada porastu apetiti, on je rekao da ga se "apetiti ne tiču, već samo rezultati", a da se zna šta će se dogoditi ako njih ne bude.
Vučić je još jednom ponovio da nije zaintersovan da bez izbora bude premijer.
Odgovarajući na pitanje da li je prisustvovao delu razgovora lidera vladajuće koalicije u kome je, kako je preneo Dinkić, Dačić rekao da Vučić atakuje na mesto premijera, Vučić je rekao da o tome ne može da govori, ali da je premijer to rekao još otvorenije nego što je preneto.
"Ja sam nedvosmisleno ponovio i pred Dačićem i pred Dinkićem da nisam zainteresovan za to mesto bez izbora, a to sam rekao i vama, i ja se tih reči držim", rekao je Vučić.
Na pitanje da li će SNS preuzeti mesto ministra finansija, on je rekao da SNS ništa ne preuzima i da će tražiti da bar jedan od ta dva resora bude strani stručnjak koji nije član SNS.
"Nikada se nismo rukovodili time da se zgrabi i uzme što više, to nas nije interesovalo, možemo naše ljude da postavimo na sva ta mesta ali mi to ne tražimo" poručio je Vučić
On je rekao da pregovara sa nekoliko stranaca, koje bi želeo da vidi u Vladi i da se nada da će bar dva resora voditi inostrani eksperti.
Takođe, potvrdio je da je imao kontakte sa saradnicima bivšef šefa MMF Dominika Stros Kana.
Vučić je rekao da kao najveći problem vidi atmosferu potcenjivanja i izrugivanja i upućivana loših i ružnih reči na sve što je dobro i uspešno.
Kako je dodao u Srbiji je teško "i kamen pomeriti" a kamoli ozbiljne promene napraviti.
"U ovoj zemlji možete da predložite najbolje stručnjake, kao da u Zvezdu dođe Ronaldinjo ili u Partizan Ronaldo, a mi ćemo uvek da kažemo da ništa nije dobro" rekao je Vučić podsećajući na mane koje su mediji pronalazili u izgledu šeika Muhameda čijih je, kako je rekao, više stotina miliona dolara leglo na račune srpskih firmi.
On je poručio da će SNS podići lestvicu i da će njihovi zahtevi biti neuporedivo jači i veći prema svima a posebno prema direktorima javnih preduzeća.
"Ne može Srbija 200 miliona evra da daje za železnicu umesto da to preduzeće donosi prihod Srbiji i u narednom periodu to mora da se promeni. Isto tako ne mogu direktori da sede sa nogama na stolu i tendere određuju samo za jednu firmu. To ćemo sve počistiti za narednih godinu dana" poručio je Vučić.
On je dodao da u koaliciju sa SPS i URS nisu ušli iz ljubavi, da su imali korektnu profesionalnu saradnju i da ih drugi tip saradnje i ne interesuje.
"Nas jedino zanimaju rezultati i u skladu sa tim ćemo da nastavimo" kazao je Vučić.
Na pitanje da li očekuje da SPS ponudi smenu još nekog od ministara, Vučić je kratko rekao da ne bi isključio takvu mogućnost.
Upitan da li je razmišljao o proširivanju parlamentarne većine još nekim strankama, on je rekao da se mnogi nude, da ih niko nije pozvao i da apsolutno o tome nije razmišljao.
Na pitanje da li je Suzani Grubješić nudio mesto glavnog pregovarača za EU i da li se zna ko će to biti, on je odgovorio da je to bilo u trentuku kada je očekivao da će URS ostati u Vladi, a da se o tome ko će biti glavni pregovarač još razgovara.