Vesti
Politika
Nastavak dijaloga o lokalnim izborima
05.08.2013. 20:00
Izvor: RTS
Nastavak dijaloga o lokalnim izborima
Lokalni izbori na Kosmetu tema su nove runde razgovora delagacija Beograda i Prištine. Predviđeni su i susreti sa predstavnicima OEBS-a. Ta organizacija trebalo bi da pomogne organizovanje glasanja kosovskih Srba van Kosova.
Predstavnici Beograda i Prištine nastavili su u Briselu dvodnevne razgovore o lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, zakazanim za 3. novembar. Delegacije će se odvojeno sastati sa funkcionerima OEBS-a, kako bi razgovarali o modalitetima organizovanja izbora na severu Kosova.
Šef Tima za primenu briselskog sporazuma Veljko Odalović najavio je ranije da će razgovori na ekspertskom nivou biti nastavljeni u ponedeljak i utorak.
"Razgovaraćemo o lokalnim izborima, o nekim detaljima i problemima koje Priština u ovom trenutku čini, da ih prevaziđemo u direktnom dijalogu sa predstavnicima OEBS-a i Prištine", rekao je Odalović.
OEBS će, kako prenosi prištinska štampa, pomoći u organizovanju glasanja kosovskih Srba van Kosova.
Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon kaže i da bi Beograd i Priština trebalo da se dogovore o modalitetima tog pitanja.
"Postoje definisane procedure glasanja van Kosova. U tom procesu OEBS može pomoći. Postoji slaganje da je, u skladu a relevantnim odlukama i prethodnom praksom, svaki važeći identifikacioni dokument prihvatljiv", rekao je Gaon.
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je krajem jula, posle razgovora u Briselu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, da je postignut dogovor da Srbi sa Kosova na lokalnim izborima koriste postojeća, a ne prištinska dokumenta.
Rok za registraciju stranaka za opštinske izbora na Kosovu je septembar.
Beograd smatra da Srbi na Kosovu treba da imaju jedinstvenu izbornu listu, čime bi izabrana rukovodstva mogla da jedinstveno i potpuno samostalno formiraju Zajednicu srpskih opština.
Delegacije Beograda i Prištine u ovoj rundi dijaloga trebalo bi da razgovaraju i o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na severu Kosova, odnosno o izgradnji zajedničkih objekata koje treba da finansira Evropska unija.