Vesti
Politika
Vulin: Srbije će na Kosovu biti koliko se za nju izborimo
12.08.2013. 20:00
Izvor: Blic
Vulin: Srbije će na Kosovu biti koliko se za nju izborimo
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da će Srbije na prostorima Kosova i Metohije biti onoliko koliko se za nju budemo izborili.
Vulin je rekao je da problemi sa kojima se suočava Kosovska Mitrovica nisu samo problemi ovog grada, "već svakog od nas i čitave države Srbije".
"Srbije će na prostorima Kosova i Metohije biti onoliko koliko se za nju budemo izborili, onoliko koliko je svakodnevno budemo dovodili, koliko je svakodnevno budemo gradili, dozivali i zadržavali", rekao je Vulin posle sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave u zgradi opštine Kosovska Mitrovica, kojem je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.
Glavni grad Srbije dolazi u glavni grad severnog Kosova i Metohije i ovo je dobar način da pokažemo kako se bori za to da Srbija bude ovde prisutna, kazao je Vulin.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković rekao je da su Antića upoznali sa problemima grada, da su naišli na razumevanje i da će u okviru mogućnosti Beograda imati podršku i pomoć.
Vlašković je izrazio zadovoljstvo željom Antića da se opština Kosovska Mitrovica zbratimi sa Beogradom, istovremeno izrazivši nadu da će to biti ostvareno najkasnije do 8. novembra - gradske slave Kosovske Mitrovice.
Antić je rekao da su upoznati sa lokalnim komunalnim problemima u Kosovskoj Mitrovici i mogućnostima za uključivanja Beograda u njihovo rešavanje.
"U ovom delu naše zemlje u prvom planu su statusna pitanja, pitanja očuvanja srpskog naroda na ovom području, ali postoje i brojna pitanja vezana za osnovne uslove života kojima treba da se bavimo", rekao je Antić.
"S jedne strane imamo državu koja se bavi državnim pitanjima i tu se čine ogromni napori kako bi se naš narod na ovom području sačuvao i očuvao, a sa druge strane, mi koji u oblasti lokalne samouprave, upravljanja velikim komandnim sistemima, gradovima i opštinama imamo dosta iskustva, trebali bi da pomognemo u ovom drugom setu pitanja", kazao je Antić.
On je rekao da su danas definisani neki ključni problemi sa kojima se i rukovodstvo i građani Kosovske Mitrovice svakodnevno suočavaju i da bi trebalo naći način da makar deo tih problema u narednom periodu bude rešavano, navodeći da je današnja donacija JKP "Standard" u Kosovskoj Mitrovici samo početak i simboličan vid pomoći.
"Dogovor o bratimljenju Beograda i Kosovske Mirovice snažna je politička poruka, ali i osnov da Beograd daleko više u narednom periodu pomogne ljudima koji vode ovaj grad, ali i svim građanima, pre svega u rešavanju osnovnih komunalnih problema", rekao je Antić.
"Priština se pokazuje kao najveći protivnik izbora, kao najveći protivnik integracije Srba, kao najveći protivnik svega što smo u Briselu zapravo dogovorili, kao protivnik briselskog sporazuma. Ukoliko Priština bude ovako nastavila da se ponaša i ukoliko bude radila sve što radi da Srbi ne izađu na birališta, da Srbi ne preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke, onda ćemo i mi morati da razmislimo kakve su naše mere i kako ćemo mi gladati na sve to", kazao je Vulin.
"Ostavimo to sad ovih nekoliko dana da vidimo kako će se stvari dalje odvijati i da li će se razumeti ova poruka koju i ovim putem šaljemo", podvukao je Vulin.
On je rekao da je "Priština negde došla do zaključka da Srbi zaista mogu da uzmu sudbinu u svoje ruke", i da se toga iskreno plaše.
Vulin je obišao i Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici.