Vesti
Politika
Đurić o izlasku Srba na kosovske izbore, nejasnim porukama...
19.08.2013. 20:00
Izvor: Blic
Đurić o izlasku Srba na kosovske izbore, nejasnim porukama...
Potpredsednik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić smatra da kosovskim Srbima iz Beograda trenutno stižu nejasne poruke u vezi sa lokalnim izborima u Pokrajini - s jedne strane im se kaže da treba da izadju, a s druge da mogu imati "svog Dodika" i da će i dalje biti uključeni u sistem Srbije.
Đurić ponavlja stav LDP da Srbi treba da izadju na lokalne izbora na severu Kosova, ali i podseća da su u prošlosti izgubili mnoge prilike da učestvuju na izborima i postignu mnogo veći uticaj nego što bi sada, uz veliku izlaznost, mogli da ostvare.
Za sve propuste Djurić krivce vidi medju političarima u Beogradu, medju kojima su, kako kaže, i oni koji su Srbe pozivali da na izbore nikada ne treba izlaziti, već da treba praviti barikade.
"Nisam siguran ni da je poruka Beograda u ovom trenutku dovoljno jasna", rekao je Đurić Tanjugu.
On je ocenio da nije dobro što se Srbima poručuje da izadju na izbore, a istovremeno, kako kaže, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin "svako malo pošalje poruku kosovskim Srbima ili da mogu da imaju svog Dodika ili da će i dalje biti u potpunosti uključeni u sistem Strbije".
"Svakome je jasno da u ovom momentu to nije moguće. Govori se i o izlasku na izbore preko nekakvih gradjanskih lista, a ne preko partija, što stvara nerealno uverenje kosovskim Srbima da će možda i bez izlaska na izbore ostvariti veći uticaj nego da na te izbore izadju. Ja mislim da na izbore treba izaći i to je bio naš stav i ranije", naglasio je Đurić.
On podseća da je mnogo vremena izgubljeno i upozorava da je ostalo tek nekoliko dana ili nedalje do isteka roka za prijave na izborima.
"Mislim, a nadam se da neće biti tako, da će čitav period izborne kampanje biti potrošen u priči da li treba izaći, a bez koncentracije na ono što je ključno - ko osvoji glasove na tim izborima upravljaće lokalnim zajednicama, od toga zavisi primena briselskog sporazuma, a onda od toga kvalitet života Srba i put evropskih integracija Srbije", zaključio je Đurić.