Vesti
Politika
Priština ne sprovodi dogovor o pravosuđu
22.08.2013. 20:00
Izvor: RTS
Priština ne sprovodi dogovor o pravosuđu
Nikola Selaković kaže da je dijalog sa Prištinom o pravosuđu možda i najviše zastao jer je Beograd ispunio obaveze, a druga strana, koja je nije računala na to da Srbija prihvati dogovor, sada stoji u mestu.
Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da su pregovori sa Prištinom možda i najviše zastali kada su u pitanju pravosudne teme, da je Beograd ispunio preuzete obaveze, a druga strana, koja je "računala na sve samo ne na to da Srbija prihvati dogovor", sada stoji u mestu.
"Imamo u Prištini zakon o amnestiji koji je trebalo da bude donet još polovinom juna" i koji je u međuvremenu donet, ali koji još nije stupio na snagu, dok se u međuvremenu dešava da naše ljude hapse za ona dela koja su obuhvaćena tom amnestijom", rekao je Selaković gostujući na TV Pink.
Selaković smatra da to stvara još dublji jaz i još veće nepoverenje između Srba i Albanaca i da je pitanje kako će dalje teći pregovori kada je u pitanju realizacija preuzetih obaveza.
On je rekao da su pregovori zastali onoga trenutka kada je Republika Srbija za sebe preuzete obaveze ispunila u datom roku, propratila ih potrebnom dokumentacijom i ponašanjem na terenu.
"To je dovelo prištinsku stranu u jedan ćorsokak", ocenio je Selaković.
Ministar pradve je rekao da je, nekoliko meseci nakon vođenja glavnih pregovora, zaključivanja sporazuma, njegova politička ocena da je suprotna strana računala na sve, samo ne na to da Srbi i Srbija privhate ovaj dogovor.
"Sada kada smo prihvatili taj dogovor i kada pokazujemo da smo dosledni, da se držimo preuzetih obaveza i date reči, sada druga strana stoji", rekao je Selaković.
Rekao je da "Srbija u toj oblasti (pravosuđa) nikako neće ići ispod onoga što ne može pruži pune garancije zaštite prava naših državljana, dakle, srpskog naroda i onih koji nisu pripadnici srpskog naroda, a lojalni su Republici Srbiji na terenu".
"Suština restrukturiranja tog pravosuđa na terenu jeste da Srbi imaju efektivno pravosuđe, kome će moći da veruju, u kome će moći da zaštite svoja prava, koja će imati efektivnu vlast na terenu, što na žalost, danas naše pravosuđe na Kosovu i Metohiji nema", naglasio je Selaković.