Vesti
Politika
Poznata imena svih ministara, zakletva u subotu
29.08.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Poznata imena svih ministara, zakletva u subotu
Dan pred najavljenu sednicu Skupštine Srbije, na kojoj će se birati novi članovi vlade, poznat je sastav svih članova rekonstruisanog kabineta premijera Ivice Dačića.
Nova Vlada imaće ukupno 19 ministara.
Socijalistička partija Srbije izašla je danas sa imenima kandidata za ministre saobraćaja i ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije, Aleksandrom Antićem i Brankom Ružićem, kao i za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavom Jovanovićem, a juče je objavljeno da će kandidat SPS za ministra kulture biti Ivan Tasovac.
Zajednički kandidat SNS i SPS za ministra omladine i sporta je Vanja Udovičić.
Srpska napredna stranka je ranije predložila da na mestu ministra privrede bude Saša Radulović, finansija Lazar Krstić, poljoprivrede Dragan Glamočić, regionalnog razvoja i državne uprave Igor Mirović i odbrane Nebojša Rodić.
Ministri koji ostaju i u rekonstruisanoj vladi su ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, spoljnih poslova Ivan Mrkić, potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.
U rekonstruisanoj vladi kao ministar zdravlja ostaje Slavica Đukić Dejanović, pravde Nikola Selaković, građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i potpredsednik vlade i ujedno ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić.
Ministar unutrašnjih poslova ujedno je i premijer Ivica Dačić, a prvi potpredsednik Vlade Srbije i dalje će ostati Aleksandar Vučić tako da vlada ima ukupno 21 člana.
Premijer je uputio danas ostavke devet ministara, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.
Dačić je Skupštini uputio ostavke dosadašnjih ministara prosvete Žarka Obradovića, odbrane Aleksandra Vucića, saobraćaja Milutina Mrkonjića, finansija i privrede Mlađana Dinkića, regionalnog razvoja Verice Kalanović, potpredsednice zadužene za evrointegracije Suzane Grubješić, kulture Bratislava Petkovića, poljoprivrede Gorana Kneževića i sporta Alise Marić.
Za sutra je u Skupštini Srbije planirana sednica na kojoj će se raspravljati o kandidatima za buduće ministre, dok se izbor novih ministara očekuje u subotu.
Prema informacijama iz parlamenta, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović će sednicu sutra, najverovatnije, zakazati za 15 sati, a prvi će se parlamentarcima obratiti premijer Ivica Dačić sa svojim ekspozeom.
Uobičajena praksa, kao i skupštinski akti, nalažu da posle toga reč dobiju šefovi poslaničkih grupa, a pošto oni iscrpe vreme koji im je na raspolaganju, sednica će biti nastavljena sledećeg dana, odnosno u subotu.
Kako se očekuje, poslanici će se okupiti u subotu oko 10 sati kako bi učestvovali u raspravi, a vreme koje im stoji na raspolaganju je uobičajenih pet sati.
Pošto se i to vreme iscrpi, skupština će se najverovatnije popodne, glasanjem izjasniti o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu.
Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".