Vesti
Politika
File čestitao Srbiji SSP
01.09.2013. 14:00
Izvor: Blic
File čestitao Srbiji SSP
Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je Srbiji stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocenivši da je Srbija time korak bliže EU.
File je ocenio da je dan stupanja sporazuma "kamen međaš na putu Srbije ka EU, a SSP je koristan za obe strane".
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije stupa danas na snagu, budući da je EU 24. jula izvestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije sporazuma u državama članicama.
Komesar je u saopštenju za medije izdatom ovim povodom ocenio da se Srbija već uhodala u izvršavanju obaveza iz SSP zahvaljujući glatkoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma, što je bio važan parametar kada je Srbiji u junu dodeljen datum početka pregovora o pridruživanju.
U saopštenju se izražava očekivanje da će puna primena SSP pojačati već postojeće pozitivne efekte Prelaznog sporazuma i podseća se da je izvoz Srbije u zemlje EU samo tokom protekih 11 meseci porastao za 4,8 odsto, dok je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU od 2009. porastao dva i po puta i trnutno iznosi 500 miliona evra.
"S obzirom na teške ekonomske prilike, ove cifre su ne samo pozitivne, već odražavaju ogroman uticaj koji proces pridruživanja ima na privredu", smatra File.
Komesar je na kraju poručio da će SSP pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u ključnim oblastima kao što su konkurentnost, pravila o državnim subvencijama i zaštita potrošača.