Vesti
Politika
Dačićevi partneri protiv promene vlasti u beogradu
Krkobabić čuva Đilasa
07.09.2013. 14:00
Izvor: Blic
Krkobabić čuva Đilasa
Uvođenje privremene uprave, što bi dovelo do izbora, jedan je od mogućih scenarija za rešavanje krize u beogradskoj vlasti.
I dok se svakodnevno na relaciji SNS i SPS lopta iz jednog prebacuje u dvorište druge partije kao presudne za odluku, tek se čekaju prvi konkretni razgovori između lidera SPS i SNS Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Ipak, najaktivnije pregovora gradonačelnik Dragan Đilas koji, prema saznanjima “Blica”, ozbiljno radi na pribavljanju većine bez SPS, u čemu ima podršku Milana Krkobabića i PUPS-a.
Lider SPS Ivica Dačić kaže za “Blic” da trenutno nema definisanog i dogovorenog stava o Beogradu.
- Naredne nedelje Vučić i ja razgovaraćemo o daljoj sudbini vlasti u glavnom gradu - kaže Dačić.
Izvor “Blica” iz vrha vlasti kaže da su trenutno sve opcije na stolu, pa čak i da Dragan Đilas ostane gradonačelnik.
- Međutim, isto tako je realno i prekomponovanje što podrazumeva ulazak DSS, pa do scenarija koji ne treba isključiti i koji bi možda bio i pogodno rešenje da se prolongira nefunkcionisanje gradske skupštine koja je trenutno bez predsednika, što dovodi do uvođenja privremenih mera, a potom i izbora - kaže sagovornik “Blica”.
Novi predsednik Skupštine Beograda treba da bude predložen do 25. septembra.
Kako sada stvari stoje, DS u gradu može da računa na PUPS. Poznavaoci prilika kažu da je to “neraskidiva veza”, a prema našim saznanjima Dragan Đilas i Milan Krkobabić intenzivno rade na pridobijanju odbornika da bi obezbedili većinu.
Jedan od pulena im je socijalista Milan Janković, predsednik privredne komore Beograda sa kojim je mlađi Krkobabić u dobrim odnosima. DS računa i na podršku odbornika Gorana Mandića koji je nekada bio DSS.
Za sada, Dačić govori o Đilasu kao pluskvamperfektu u pokušaju da izvuče nešto ranije na čistinu sa stavom SNS, a naprednjaci odgovaraju da su oni za promenu ne govoreći i kakvu, ali se čeka stav SPS.
Šef odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda Aleksandar Jovičić juče je rekao: “Vidimo da još nema kandidata za predsednika Skupštine grada što nam uliva nadu da SPS neće podržati DS. Naprednjaci smatraju da se grad Beograd ne vodi na adekvatan način. S druge strane, u SPS kažu za “Blic” da je stav stranke da se nijedna vlast niti ruši niti konstituiše preko medija i da je reč o važnom dogovoru između dvojice lidera.
DSS, međutim, nema dilemu i, prema rečima Mladenovića, spremni su da u svakom trenutku uđu u izglasavanje nepoverenja gradonačelniku i za promenu politike u Beogradu.