Vesti
Politika
Bundestag će pratiti sprovođenje dogovora
10.09.2013. 20:00
Izvor: Akter
Bundestag će pratiti sprovođenje dogovora
Hans Joakim Faleski poručio je danas Nebojši Stefanoviću da će Bundestag s pažnjom pratiti sprovođenje dogovorenog u Briselu
Spoljnopolitički savetnik u vladajućoj koaliciji CDU-CSU u nemačkom Bundestagu Hans Joakim Faleski je obavestio Stefanovića da će Bundestag s pažnjom pratiti i ostale najvažnije elemente iz pregovora, kako bi se posle odluke Evropske unije o pregovaračkom okviru mogao započeti proces pregovora, navodi se u saopštenju kabineta predsednika skupštine.
Falenski se interesovao i za aktuelno stanje i ulogu parlamenta u procesu evropskih integracija Srbije.
Stefanović je, kako se navodi, izrazio optimizam u pogledu realizacije dogovorenog u Briselu, ali i lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.
Predsednik srpskog parlamenta je istakao da glavni cilj parlamenta, ali i vlade, predstavljaju evropske integracije.
On je preneo da je glavni pregovarač u tom procesu Tanja Miščević naglasila značaj uloge parlamenta i pozvala narodne poslanike da prate "skrining" proces posredstvom interneta, zakazan za 25. 26. septembar i to za poglavlje 23 pregovaračkog procesa.
Stefanović je kazao da postoji spremnost za saradnju u procesu i smatra da su u tom smislu najvažnija dva skupštinska odbora - za spoljne poslove i evropske integracije.
Najbitnija će biti koordinacija rada odbora i sprovođenje njegove nadzorne uloge, rekao je on, uz konstataciju da postoji mogućnost formiranja posebnog tela kojim bi predsedavao i koje bi u radu parlamenta pratilo proces kroz analizu i predloge za ojačavanje rada odbora.
Stefanović je ukazao na spremnost novoimenovanog ministra zaduženog za evropske integracije Branka Ružića, ali i čitave Vlade da pred parlamentom otvoreno govore o planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija.