Vesti
Politika
Dačić: Pucanj na budućnost Srbije
19.09.2013. 20:00
Izvor: B92
Dačić: Pucanj na budućnost Srbije
Beograd: Premijer Ivica Dačić izjavio da napad na Euleks na severu Kosva predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štetu Srbiji u celini.
On je naglasio da taj napad najoštrije osuđuje cela Vlada Srbije.
"To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije i njenih građana. Napad na Euleks i Kfor? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uslovima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije", poručio je Dačić.
Prema Dačićevim rečima, ovakvo "ekstremističko ludilo", kojeg ima na svim stranama, može opasno da ugrozi mir, stabilnost i bezbednost na Kosovu.
"To je velika šteta za interese Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu i vlada najoštrije osuđuje taj akt", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Kohoutom.
On je dodao da je Srbija već ponudila pomoć Euleksu u pronalaženju krivaca i izrazila saučešće Euleksu, litvanskoj vladi i porodici poginulog. "Mi insistiramo i dajemo punu podršku nastojanjima da se uhapse počionioci", poručio je Dačić.
Dačić je rekao da će se u 14 sati telefonom čuti sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton povodom ovog događaja.
Takođe, predsednik Vlade Srbije uputio je premijeru Litvanije Algirdasu Butkevičiusu telegram saučešća povodom smrti litvanskog carinika Audriusa Šenavičiusa koji je poginuo u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa na severu Kosova i Metohije.
"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešće zbog smrti litvanskog carinika koji je izgubio život u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa. Vlada Srbije učiniće sve da pomogne u otkrivanju počinilaca ovog zločina", navodi se u telegramu saučešća, saopšteno je iz vlade.