Vesti
Politika
Nikolić na zasedanju GS UN
24.09.2013. 20:00
Izvor: B92
Nikolić na zasedanju GS UN
Njujork -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas otvaranju generalne debate 68. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Uz predsednika Nikolića, otvaranju debate, na čijem početku će se učesnicima obratiti predsednica Brazila Dilma Rusef i predsednik SAD Barak Obama, u ime Srbije će prisustvovati i šef diplomatije Ivan Mrkić.
Predsednik Srbije će tokom dana imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima. Predviđeni su sastanci sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijemom Bernsom, predsednicima Slovenije Borutom Pahorom, Kipra Nikosom Anastasiadesom, Malija Ibrahimom Bubakarom Keitom, kao i sa premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom.
Takođe, Nikolić će prisustvovati i ručku koji za šefove delegacija organizuje generalni sekretar UN Ban Ki Mun.
Šef srpske diplomatije takođe će imati na marginama Generalne skupštine UN niz bilateralnih sastanaka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
On će najpre razgovarati sa albanskim kolegom Ditmirom Bušatijem, a potom će sa ministrom spoljnih poslova Omana, Jusufom Bin Alavijem Bin Abdulahom, potpisati međuvladin sporazum.
Šef srpske diplomatije, danas se sastaje i sa Generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom. U 18 časova, Mrkić će imati trilateralni sastanak sa kolegama iz Turske i Bosne i Hercegovine, Ahmetom Davutogluom i Zlatkom Lagumdžijom.