Vesti
Politika
Nikolić: Krediti za navodnjavanje u narednih 10 dana
10.10.2013. 20:00
Izvor: Blic
Nikolić: Krediti za navodnjavanje u narednih 10 dana
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Vrbasu da će u narednih desetak dana poljoprivrednicima biti ponudjeni krediti za uvodjenje sistema za navodnjavanje.
"Vlada mora dobro da povede računa da ne bude povlašćenih prilikom davanja ovih kredita", rekao je Nikolić i dodao da će krediti biti ponuđeni kako najvećim poljoprovrednim proizvodjačima, tako i malim pojloprivrednicima, jer, kako je naglasio, "svako mora dobiti pravo da navodnjava svoje zemljište".
"Budućnost srpske poljoprivrede leži na navodnjavanju i neophodno je da bar 80 odsto parcela budu pod zalivnim sistemima", rekao je NIkolić tokom posete poljoprivrednom gazdinstvu Petera Vikora.
On je dodao da se nada da će taj problem biti rešen zahvaljujući aranžmanu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Predsednik Srbije je kazao da nije tačno da se bavljenje poljoprivedom ne isplati i da čovek na selu ne može da zaradi, što je, kako je kazao, dokaz i gazdinstvo koje je danas posetio.
" Da bi se u poljoprivredi zaradilo potrebno je mnogo rada i ulaganja. Problem je što nemamo dobru protivgradnu zaštitu i nedostatak sistema za zalivanje, kao i loš izbor semena, jer smo jedno vreme bili 'zaljubljeni' u strana semena, pa su se pojavile neke bolesti koje semena proizvedena na domaćim instituima nikada ne bi imala", rekao je Nikolić .
Govoreći o zakupu državnog zemljišta, on je rekao da je idealno da lokalne samouprave koje gazduju tim površinama daju mogućnost prečeg zakupa onima koji će od poljoprovrede i da žive, a ne onima, kako je kazao, koji će da zakupe zemlju i da je daju nekom drugom da na njoj rade.
Nikolić je kazao da je njegov današnji domaćin Peter Vikor tipičan primer koliko seljak mora da radi da bi nešto postigao i čime sve da se bavi od stočarstva do zemljoradnje.
Gazdinstvo koje je posetio predsednik Nikolić raspolaže sa 300 ovaca i 80 tovnih junadi, a obrađuje 100 hektara zemlje od čega su dva hektara u vlasništvu Petera Vikora, a ostalih 98 hektara je uzeo pod zakup.
Najčešće pitanje poljoprivrednika su subvencije i mogu reći da su one, što se tiče stočarstva, realne, samo bi trebalo da budu redovnije isplaćivane", kazao je Vikor, dodajući da mu najveći problem predstavlja to što će cena zakupa zemljišta, prema najavama, biti znatno veća od dosadašnjih.