Vesti
Politika
Dačić: Rotacija se zloupotrebljava
11.10.2013. 20:00
Izvor: b92
Dačić: Rotacija se zloupotrebljava
Gadžin Han -- Premijer Dačić kaže da se na nivou države mora doneti odluka o restriktivnom pravu korišćenja rotacionog svetla i oznaka koje koriste službe bezbednosti.
To pitanje nije pitanje uštede, već imate mnogo ljudi koji to koriste i zloupotrebljavaju, rekao je Dačić novinarima u Gadžinom Hanu, dodajući da je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić spomenuo to govoreći o funkcionerima koji koriste te oznake.
"Opravdano je da se rotacije i oznake koriste na vozilima u kojima se voze ličnosti pod zaštitom, a na osnovu bezbednosnih procena, jer je nelogično da takve ljude vozite bez tih oznaka", naveo je Dačić, govoreći o pravu na upotrebu rotacionog svetla.
On je ponovio da je dao nalog da se na nivou MUP-a načini plan štednje radi smanjenja nepotrebnih poslova i dodao da će sve ono što je bespotrebno biti ukinuto.
"Kada je reč o funkcionerima, tačno se zna ko kakva prava ima", istakao je Dačić.
Na pitanje novinara da li je tačno da će advokat Aleksandar Đorđević biti novi šef BIA, Dačić je odgovorio da se do sada o tome nije razgovaralo.
Odgovarajući na pitanje o organizovanju Službe za psihološku procenu i Zdravstvene službe pri MUP-u, Dačić je objasnio da će one biti centralizovane na nivou Ministarstva i kod njega kao ministra, a ne po svim upravama posebno.
On je napomenuo da centralizacija službe nije uvek rešenje, jer je i poslednji slučaj policajca u Loznici pokazao da je "čovek prošao preglede, a da se desilo to što se desilo".
"Tim pitanjima treba poklanjati maksimalnu pažnju i ona se uvek postavljaju kada je reč o velikim organizacijama, kao što su policija i vojska", rekao je Dačić, dodajući da se mora naći trajno rešenje i da je to bio cilj naloga koji je dao u MUP-u.
"Ne smemo toga da se setimo samo kada dođe do tragedije i da posle nekoliko dana to zaboravimo", rekao je Dačić.