Vesti
Politika
DSS: Nadležni da se bave maloletničkim nasiljem
15.10.2013. 20:00
Izvor: blic
DSS: Nadležni da se bave maloletničkim nasiljem
Novi Sad - Portparolka Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije Novi Sad Tatjana Ivković izjavila je danas da taj odbor traži od svih nivoa vlasti - gradske, pokrajinske i republičke, da se aktivno bavi problemom maloletničkog nasilja i njegovim sistematskim rešavanjem
Ona je na konferenciji za novinare održanoj na dečjem igralištu koje su omladinsci DSS-a nedavno renovirali u Ulici Janka Čmelika, kazala da su "šokantni i zabrinjavajući" tekstovi u novinama i video snimci koji prikazuju maloletnike u akcijama krađe, pljačke, razbojništva ili tuče.
- Prema navodima policije, starosna granica maloletnih počinilaca krivičnih dela se spušta, tako da mladji od 14 godina učestvuju sa 10 odsto u ukupnom kriminalu maloletnika - rekla je Ivkovićeva.
Ona je istakla da je neosporno da je maloletničke delikvencije bilo u svakom društvu, ali da je u poslednje vreme ona sve brutalnija i surovija.
- Neophodno je da svako od nas shvati ozbiljnost ovog problema jer su deca i omladina naša budućnost. Mlad čovek u školi ne treba samo da stiče znanje, već da se izgradi kao celokupna ličnost - kazala je portparolka Gradskog odbora DSS-a.
Prema njenim rečima, neophodna je kooordinirana i sveobuhvatna aktivnost roditelja i nastavnika, a da policija mora energičnije i ozbiljnije da se pozbavi problemom narkotika i delikvencije.
Ivković je navela da je Gradski odbor DS S-a Novi Sad kroz više akcija izgradnje i obnove dečjih igrališta, izgradnje teretane i kroz akciju "Uspori pore škole" pokazao da vodi računa o najmladjima, ali da se, uprkos tome, na pojedinim portalima pojavljuju tendenciozni napisi koji netačno predstavljaju te akcije.
- Omladina DS S-a je optužena da je, nakon što je popravila igralište u Ulici Janka Čmelika, poskidala ljuljaške čim su mediji otišli, a istina je sasvim drugačija - da su ljuljaške skinute da bi se zavarile radi dečje bezbednosti - istakla je ona.