Vesti
Politika
Dinkić: Birokratija najveći problem u ovom momentu u Srbiji
16.10.2013. 20:00
Izvor: blic
Dinkić: Birokratija najveći problem u ovom momentu u Srbiji
Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je u ovom momentu u Srbiji birokratija najveći problem i za građane i za privredu.
"U Srbiji birokratija diktira troškove građanima i privredi i dokleje god to tako Srbija ne može da očekuje brži privredni rast",kazao je on novinarima nakon sastanka predstavnika URS-a sa predstavnicima Unije poslodavaca Srbije.
Lider URS-a je naglasio da je na današnjem sastanku na kojem se govorilo o problemima s kojima se susreću privrednici u oblasti finansija, privrede i građevine zaključeno i da je građevinarstvo u Srbiji posebno ugroženo zbog monopola proizvođača cementa.
Dinkić je zatražio od ministra trgovine Rasima Ljajića da pokrene antimonopolsku komisiju i da se utvrdi zašto je cena cementa u Srbiji i do 30 odsto veća nego u okruženju.
"To bi značilo daleko veću konkurentnost naših firmi. Ovako čak i ono malo poslova srpske firme ne dobijaju, dobijaju strane koje kupuju cement na drugim tržištima", naglasio je lider URS-a.
Prema njegovim rečima, sektor građevinarstva opterećuje i dug rok izdavanja gradjevinskih dozvola koji je čak prosečno 279 dana.
On je naveo da je među danas predloženim rešenjima od strane UPS-a uvođenje elektronskih građevinskih dozvola kao što je urađeno u Makedoniji, kao i da se oduzme ovlašćenje javnih preduzeća da se pitaju kod izdavanja građevinskih dozvola.
Dinkić je dodao i da je veliko pitanje na koje treba da odgovori resorni ministar i premijer, zašto se u Srbiji ne mogu graditi stanovi po osnovnoj ceni od 850 evra po kvadratnom metru, nego po ceni koja je za oko 500 evra veća i ko uzima tu razliku.
Prema rečima lidera URS-a, na današnjem sastanku sa poslodavcima zaključeno je i da bi Srbija trebalo da predje kompletno na elektronsko poslovanje u oblasti zdravstva, jer je jedan od velikih problema sa kojima se susreću poslodavci svaka tri meseca, dugo čekanje prilikom overavanja zdravstvenih knjižica.
On je naveo i da su poslodavci na sastanku ukazali na potrebu da se odustane od od povećanja poreza na dodatu vrednost za hotelsko ugostiteljske usluge sa osam na 20 odsto, jer ako se to ne desi ta delatnost koja je inače u teškom položaju biće uništena.
Dinkić je naveo da je današnji sastanak sa predstavnicima poslodavaca prvi u nizu sastanaka koji će predstavnici URS-a voditi u narednom periodu, jer je Predsedništvo te političke partije odlučilo da svi funkcioneri URS-a krenu na teren i upoznaju se sa problemima kako bi sačinili operativni program za rešavanje najvećih problema u Srbiji.