Vesti
Politika
Pantić: Funkcioneri utiču na zaposlene da ne glasaju
29.10.2013. 20:00
Izvor: blic
Pantić: Funkcioneri utiču na zaposlene da ne glasaju
Broj Srba koji će izaći na lokalne izbore na Kosovu ne povećava se zbog toga što Vlada Srbije nije smenila funkcionere koji se protive učešću na tim izborima, izjavio je danas kandidat građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić.
On je gostujući na televiziji B92 rekao da su oni koji pozivaju na bojkot "spremni na svaki vid nasilja" i dodao da je to posledica ponašanja Vlade Srbije u prethodnom periodu.
- Svi direktori javnih preduzeća i ustanova koji su otvoreno za bojkot i dalje su na svojim položajima, utiču na zaposlene i zbog toga se broj ljudi koji bi trebalo da glasaju ne povećava - rekao je Pantić.
On je rekao da se tako stvara "pogrešan utisak da su 'bojkotaši' jači od države", i dodao da pregovarački tim Srbije treba da zahteva da Brisel izvrši pritisak na Prištinu radi uklanjanja obeležja Republike Kosovo sa izbornih listića za izbore koji su zakazani za 3. novembar.
- U Brislelu je dogovoreno da može stajati sam grb izborne komisije bez oznake državnosti i natpisa "Republika Kosovo" i očekujem da će naša radna grupa koja u sredu putuje u Brisel insistirati na tome i da će potom Brisel izvršiti pritisak na Prištinu. Vremena ima još da se to ispravi ukoliko međunarodna zajednica želi da se izbori održe - naglasio je Pantić.
On je naveo da tako za više od 250.000 Srba nije omogućeno da glasaju, da postoje mahinacije sa biračkim spiskovima, da postoji veliki broj duplo upisanih ljudi, da je broj birača na Kosovu i Metohiji veći od broja stanovnika popisanih 2011. godine.
Takođe, kako je rekao, veštački se povećava broj Albanaca koji treba da glasaju u severnom delu Kosovske Mitrovice sa ciljem da se promeni etnička struktura i da na vlast dođu političke partije i opcije bliske Prištini koji će pokušati da preuzmu kontrolu na severnom delu Mitrovice i ostalim opštinama na severu.
On je rekao da Albanci ne žele da Srbi učestvuju u izborima i da posle toga usledi formiranje Zajednice srpskih opština jer bi desetak opština bilo pod kontrolom stranaka bliskih Beogradu, a ne Prištini, što znači da bi se stvorio jak srpski identitet.
- Albanci čine sve da obeshrabre Srbe da izađu, jer znaju da će nakon toga međunarodna zajednica morati više da uvažava stav Srba - rekao je Pantić.
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku ne postoje uslovi za "fer izbore" zbog, kako je rekao, mahinacija sa izbornim spiskovima i "veštačkim uvećavanjem" broja Albanaca koji treba da glasaju u Kosovskoj Mitrovici.
Pantić je istakao da o poseti prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i ministra zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina neće odlučiti prištinske vlasti, nego predstavnici zapadnih zemalja.
- Odluku o poseti Vučića i Vulina neće doneti Priština, niti takozvani ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi, jer se vrlo dobro zna ko na Kosovu i Metohiji donosi odluke. To sve zavisi od Kancelarije zapadnih zemlja, pre svega od stava zemalja Kvinte. Siguran sam da će potpredsedniku Vlade i Vulinu biti omogućen ulazak - rekao je Pantić za B92.
On je podsetio na stav državnog rukovodstva da će Vlada preispitati poziv Srbima da izađu na izbore ukoliko se ne obezbede uslovi za fer i demokratske izbore koji će biti statusno neutralni i naglasio da je siguran da će Vlada insistirati na tome do kraja.