Vesti
Politika
Veće srpske nacionalne manjine u Vukovaru: Nas niko ništa nije pitao
06.11.2013. 20:00
Izvor: blic
Veće srpske nacionalne manjine u Vukovaru: Nas niko ništa nije pitao
Srbi u Vukovaru će tražiti ocenu zakonitosti izmenjenog Statuta grada kojim se onemogućava upotreba ćiriličnog pisma i spremni su za razgovore kako bi se došlo do kompromisnog rešenja primene Ustavnog zakona o pravima manjina, ali ih o tome niko ništa nije pitao, izjavio je predsednik Veća srpske nacionalne manjine za taj grad Đorđe Macut.
"Mi samo tražimo poštovanje zakona. Srpska nacionalna manjina spremna je za razgovore kako bismo došli do kompromisa u primeni Ustavnog zakona, ali nas niko ništa nije pitao, niti nam je šta predloženo”, naveo je Macut, a preneo portal zagrebačkog "Jutarnjeg lista".
On je ukazao da se o manjinskim pravima razgovara i da se donose odluke, a da one kojih se to tiče niko ništa nije pitao.
"I šta sad? Promenom Ustavnog zakona sprečilo bi se uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, a šta će onda biti s Italijanima, Mađarima... Kako će se njima objasniti da više ne smeju da koriste to pravo. Mislim da bi to otvorilo Pandorinu kutiju”, rekao je Macut.
On je kazao da je odluka o promeni Statuta grada Vukovara, kojim je ćirilica izbačena iz upotrebe, neodrživa za srpsku manjinsku zajednicu.
"Ali, pričekaćemo da dobijemo pisanu odluku, nakon čega ćemo uputiti prigovor o čemu ćemo odlučiti na sastanku gradskog i županijskog veća nacionalne manjine", rekao je Macut.