Vesti
Politika
ODBOR ZA KOSOVO: Poziv na jedinstvo i izbore
07.11.2013. 20:00
Izvor: Kurir
ODBOR ZA KOSOVO: Poziv na jedinstvo i izbore
Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin rekao je da u Kosovskoj Mitrovici trenutno vode Albanci, ali da se to može promeniti
BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju pozvao je danas političke subjekte na jedinstvo, a građane da izlaskom na ponovljene izbore na Kosovu i Metohiji daju neophodan i sudbinski važan doprinos nastojanju da država Srbija na KiM opstane i jača. Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin rekao je da u Kosovskoj Mitrovici trenutno vode Albanci, ali da se to može promeniti.
Odbor je pozvao na političko jedinstvo u borbi za ostvarivanje ciljeva državne politike na Kovosu, za stvaranje mirne, stabilne i bezbedne atmosfere za fer i demokratske izbore na kojima građani mogu da ostvare Ustavom garantovano pravo.
To skupštinsko telo osudilo je nasilje koje se dešavalo u nekim sredinama na KIM a posebno u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Zbog toga Odbor apeluje na sve organe i institucije da prikupe sve relevantne informacije o događajima u severnom delu Kosovske Mitrovice na dan održavanja lokalnih izbora 3. novembra i preduzme sve zakonom dozvoljene mere.
Trenutno stanje glasova u severnoj Kosovskoj Mitrovici je tako da vode Albanci, ali se to može promeniti, budući da se izbori ponavljaju na tri biračka centra, upozorio je ministar Vulin.
Vulin je na početku sednice rekao da su Albanci trenutno u prednosti za oko 2.500 glasova u severnoj Kosovskoj Mitrovici i sa tim stanjem, neko od Albanaca će biti predsednik opštine. Vulin je naveo da je, prema nezvaničnim informacijama koje je dobio, u Zubinom Potoku pobedio kandidat liste "Srpska" gde je izašlo oko 22 odsto birača. Prema njegovim rečima, slična je situacija u Leposaviću, dok je u Zvečanu odziv birača nešto manji.
Vulin je zahvalio svim Srbima koji su u nedelju izašli na izbore na KiM. "Zahvaljujem Srbima što su izašli u najvećem broju do sada, da je bilo lako nije, da je to nešto čemu se radujemo, nije, ali to je bilo potrebno", poručio je Vulin.
Vulin je podvukao da je briselski sporazum napravljen ne da bi se Srbi očistili već da bi se sačuvali na KiM. On je, odgovarajući onima koji su izneli kritike da Beograd podržava jednu listu rekao da danas, na primer, niko nije ni pomenuo jasno izražen stav Prištine da će podržati Samostalnu liberalnu stranku, a sa druge strane svi hoće da kritikuju državu Srbiju.
"Priština je jasno rekla koga smatra bliskim sebi", rekao je Vulin.
On je kazao da je srpska većina ostvarena u više skupština opština na KiM, istakavši da se KiM ne treba poistovećivati sa tri biračka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici u kojima će izbori biti ponovljeni.
Vulin je, obrativši se poslanicima DS S, primetio da tvrdnje da su pripadnici Žandarmerije palili biračke kutije dolaze samo sa dve adrese - iz Prištine i od DSS - naglasivši da u Briselu tako nešto niko nije rekao.