Vesti
Politika
Ban Ki Mun pohvalio Beograd i Prištinu
18.11.2013. 20:00
Izvor: Blic
Ban Ki Mun pohvalio Beograd i Prištinu
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pohvalio je Beograd i Prištinu za nastavak aktivnog učešća u okviru dijaloga uz posredovanje EU i pozdravio opipljiv napredak u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa.
U izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, koji će sutra razmatrati Savet bezbednosti UN, Ban Ki Mun navodi da se nastavlja primena sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i pored povremenih razlika u njegovom tumačenju.
Napredak na terenu ka miru i stabilnosti, i u političkom dijalogu ostaće krucijalan u svetlu težnji Srbije i Kosova ka evropskim integracijama. “Obe strane preduzele su impresivne korake na približavanju tom cilju i dalji napredak u normalizaciji odnosa, vođen kriterijumima Evropske unije, ostaće od suštinskog značaja”,
ukazuje Ban Ki Mun.
U izveštaju koji je sačinjen pre novembarskih lokalnih izbora na Kosovu, Ban Ki Mun je pozvao sve zajednice da izađu na te izbore čiji je uspeh, kako je istakao, važan za mir i stabilnost.
- Uspeh izbora, posebno na severu Kosova, biće važan za buduće jačanje mira i bezbednosti, perspektivu nastavka političkog učešća u dijalogu uz posredovanje EU i za primenu istorijskog sporazuma od 19. aprila - istakao je generalni sekretar UN.
Ban Ki Mun je ocenio da su strane ostvarile značajan napredak u pripremi tih izbora uključujući i sever Kosova. “Razmimoilaženja i neslaganja treba i dalje rešavati konstruktivno kako bi bili osigurani mirni i uspešni izbori, uz puno učešće svih glasača”, naveo je on.
Saradnja kosovske policije, Kfora i Euleksa biće jednako važna i u postizbornom periodu koji će verovatno doneti nove izazove i tokom kojeg će izabrani predstavnici morati da nastave da podržavaju primenu sporazuma Beograda i Prištine i da efikasno zastupaju interese svojih birača.
Povodom ubistva pripadnika Euleksa 19. septembra, Ban Ki Mun je poručio da sve strane treba da tesno sarađuju sa Euleksom i Kosovskom policijom u istrazi kako bi počinioci bili identifikovani i izvedeni pred lice pravde i da ulože napore da se tako nešto ne ponovi.
U aneksu izveštaja nalazi se i izveštaj šefa Euleksa Bernda Borharta u kojem se navodi da ta misija nastavlja da olakšava primenu Briselskog sporazuma u oblasti vladavine prava.
Na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti učestvuje premijer Srbije Ivica Dačić.