Vesti
Politika
Kostreš: Potreban novi Ustav
06.12.2013. 20:00
Izvor: Blic
Kostreš: Potreban novi Ustav
Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da je današnja pozicija Vojvodine neodrživa i da se hitno mora pronaći novi oblik u kome će njena autonomija biti definisana, što podrazumeva i pisanje novog Ustava.
Kostreš je kazao da će LSV analizirati i precizno komentarisati odluku Ustavnog suda o ustavnosti Statuta AP Vojvodine kada bude videla šta tačno piše u njenom obrazloženju.
- Ne mogu da se otmem utisku da Ustavni sud, koji bi trebalo da bude jedan od stubova države, svoje odluke donosi na načine koji su, bar za LSV, zabrinjavajući - navodi Kostreš.
On kaže da je pitanje uništenja vojvođanske autonomije i prava Vojvodine da bude različita od ostatka Srbije izgubljeni i poraženi ideološki profil koji sada pokušava, verovatno u poslednjem naletu, da od Srbije napravi rusku guberniju i da ne dozvoli da Srbija ide putem evropskih integracija.
- Naravno da je to i pokušaj da se sruši aktuelna vojvođanska vlast, koja ima dvotrećinsku većinu u vojvođanskoj skupštini i raspišu vanredni pokrajinski izbori. Vojvodina se kroz istoriju izborila za pravo da ima svoje specifičnosti i da na tim specifičnostima gradi svoju autonomiju. To je tekovina antifašističke borbe naroda i građana Vojvodine - istakao je Kostreš.