Vesti
Politika
Dačić i Orešarski: Razvijaćemo ekonomsku saradnju
11.12.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić i Orešarski: Razvijaćemo ekonomsku saradnju
Premijeri Srbije i Bugarske Ivica Dačić i Plamen Orešarskiocenili da se odnosi između dve zemlje razvijaju izuzetno dobro, a bugarski premijer je istakao i podršku zvanične Sofije integraciji Srbije u EU.
Premijer Srbije Ivica Dačić završio je danas posetu Sofiji, a tokom današnjeg dana sastao se sa predsednikom Rosenom Plevnelijevim, premijerom Plamenom Orešarskom i predsednikom Narodne skupštine Mihailom Mikovim.
Takođe, razgovarao je i sa liderom bugarskih Socijalista i bivšim premijerom Sergejom Staniševim.
Govoreći o evrointegracijama Srbije, Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orešarskim rekao da očekuje da Evropski savet potvrdi da će prva međuvladina konferencija biti održana najkasnije do kraja januara jer bi svaka drugačija odluka bila pogrešna i usporila bi proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
On je rekao da je opšta je ocena da je za ovih godinu i po dana koliko postoji nova vlada Srbije ostvaren veliki istorijski napredak i dodao da će Srbija nastaviti sa reformama i primenom Briselskog sporazuma.
Na konferenciji za novinare nije bilo prilike za pitanje o Kosovu a sami premijeri nisu komenatrisali najavu bugarskog ministra spoljnih poslova Kristijana Vigenina da će Kosovo imati podršku Bugarske ako bude želelo da postane članica UN.
Premijeri su se složili da dve zemlje imaju interes da razvijaju ekonomsku saradnju i najavili da će 30. marta sledeće godine biti uvedena redovna avionska linija Beograd-Sofija, a da bi auto-put koji spaja Bugarsku i Srbiju trebalo da bude pušten u saobraćaj najkasnije do sredine 2016. godine.
Oni su ocenili da se odnosi između dve zemlje razvijaju izuzetno dobro, a bugarski premijer je istakao i podršku zvanične Sofije integraciji Srbije u EU.
Dvojica premijera su najavila i da će polovinom sledeće godine biti održana zajednička sednica vlada dve zemlje, a Dačić je izrazio očekivanje da će biti uvedena avionska linija i za Varnu.
Prema rečima srpskog premijera, kapaciteti za saradnju postoje u oblasti energetike, da je Dunav potpuno neiskorišćen potencijal, kao i da se mora raditi modernizaciji želeničkog saobraćaja.
Dačić je naveo da se pitanje bugarske nacionalne manjine u Srbiji otvara ponekad iz političkih razloga, a ne da bi se to pitanje rešilo, i dodao da je Srbija sprema da radi na tome.
Orešarski je ocenio da se bilateralni odnosi dve zemlje razvijaju izuzetno dobro i u pozitivnom smeru i ocenio da je malo susednih država koje imaju tako dobre odnose.
Kada je reč o nerešnim pitanjima, on je rekao da "nije važno da li ima problema, nego koliko je konstruktivan ton u njihovom rešavanju".
Bugarski premijer je rekao da ta zemlja podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana i Srbije u EU i dodao da je u njihovom interesu da zemlje susedi budu članice Unije.
Orešarski je dodao da je bilo reči i o podsticanju robne razmene investicijama, navodeći da je ove godine, iz kako je rekao, objektivnih razloga, došlo do usporavanja robne razmene između dve zemlje.
Jedna od tema razgovora bio je i projekat "Južni tok" i primedbe EU na ugovore između "Gasproma" i država učesnica projekta.
Dačić je s tim u vezi rekao da očekuje da će projekat biti realizovan a da zahtevi Evropske komisije treba da se reše kroz razgovore između predstavnika Rusije i Unije.
"U Srbiji je sve urađeno u skladu sa našim zakonodavstvom. Srbija nema problem s "Južnim tokom" i u našem je interesu da se taj projekat gradi, jer ne možemo da zavisimo samo od jednog pravca gasa, preko Ukrajine, a bilo je perioda kad smo imali ledene zime", rekao je on.
Bugarski premijer rekao da će njegova zemlja u maksimalnoj meri uzeti u obzir sve zahteve u vezi s "Južnim tokom" koje postavi EK.
Dačić se zahvalio Bugarskoj zbog podrške Srbiji na evropskom putu.
Dačić je dodao i da bi drugačija odluka usporila proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
"Opšta je ocena da je za ovih godinu i po dana koliko postoji nova vlada Srbije ostvaren veliki istorijski napredak. U tom smislu mi ćemo nastaviti sa reformama i primenom Briselskog sporazuma, ali očekujem da Evropski savet potvrdi svoju odluku da će prva konferencija biti održana najkasnije do kraja januara", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle susreta sa bugarskim premijerom Plamenom Orešarskim.
Prema njegovim rečima, "svaka druga odluka bila bi pogrešna" i usporila bi proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
U delegaciji koju predvodi Dačić su i ministar saobraćaja Aleksandar Antić i ambasador Srbije u Sofiji Vladimir Ćurguz.