Vesti
Politika
Bez dogovora zbog neprihvatljivog stava Prištine
13.12.2013. 20:00
Izvor: Akter
Bez dogovora zbog neprihvatljivog stava Prištine
Ivica Dačić izjavio je da nije postignut dogovor o pravosuđu, jer je Priština ostala pri neprihvatljivom zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine
Dačić je naglasio da Beograd ostaje otvoren za dalje razgovore.
On je novinarima rekao da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u oblasti pravosuđa ali da je prištinska strana odstupila od dogovora insistrajući na tome da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine.
Kako je rekao, to bi značilo da se četiri srpske opštine na severu utope u albanske opštine na jugu što nije u skladu sa Briselskim sporazumom.
"Postoje neke stvari koje nikako ne možemo da prihvatimo", rekao je Dačić i dodao da se uprkos svemu nada da će izveštaj visoke predstavnice Ketrin Ešton u ponedeljak biti pozitvan.
"Ako izveštaj bude objektivan videće se da je Srbija učinila apsolutno sve da ispuni uslove za dobijanje datuma (za početak pristupnih pregovora)", rekao je premijer Srbije.
Ekspertske radne grupe će tokom vikenda nastaviti da razgovaraju na ovu temu, rekao je on i dodao da je moguće da će u međuvremenu doći do rešenja.
Dačić je rekao da se neće pre januara ponovo sastati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem ali da očekuje nastavak dijaloga u vezi sa drugim temama kao što je naplata carina i imovinska pitanja.