Vesti
Politika
Ministri EU u utorak o datumu
15.12.2013. 14:00
Izvor: Blic
Ministri EU u utorak o datumu
Brisel - U Briselu sutra počinje dvodnevni sastanak šefova diplomatija članica Evropske unije na kome će biti preciziran datum održavanja prve međuvladine konferencije EU - Srbija, kao i datum početka pregovora.
Ministri će prvog dana zasedanja u okviru Saveta za spoljne poslove saslušati kratak izveštaj visoke prestavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o radu Euleksa, a zatim će se posvetiti kriznim žarištima na Bliskom Istoku i Africi i razgovarati o situaciji u Ukrajini.
Ešton će u utorak, na početku sastanka Saveta za opšte poslove, podneti ministrima detaljan izveštaj o napretku procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i predložiti im usvajanje pregovaračkog okvira.
Iako u poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u petak nije postignut dogovor o primeni Briselskog sporazuma u vezi sa pravosudjem, u Beogradu očekuju da će Ešton podneti u osnovi pozitivan izveštaj.
Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon povratka iz Brisela u subotu da izveštaj “ne može biti idealan ukoliko se ne postigne dogovor s Prištinom i u vezi s pravosudjem na Kosovu, ali ne i negativan, jer srpska strana nije kriva za izostanak dogovora.
Sličnu izjavu dao je u nedelju Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije, koji je u izjavi za Radio televiziju Srbije rekao da očekuje da pregovori počnu najkasnije u januaru.
- S obzirom na implementaciju Briselskog sporazuma, možemo očekivati da prva medjuvladina konferencija bude 20. decembra, što je ipak manje realno, ali svakako 21. januara - rekao je Ružić.
Savet EU odlučio je u junu da medjuvladinu konferenciju treba početi najkasnije u januaru sledeće godine.
Odluku Ministarskog saveta koja će biti zvanično saopštena u utorak treba da potvrde i šefovi država i vlada zemalja članica, koji će se na završnom samitu u Briselu okupiti 19 i 20. decembra.