Vesti
Politika
Čestitke Srbiji povodom odluke lidera EU
20.12.2013. 20:00
Izvor: RTS
Čestitke Srbiji povodom odluke lidera EU
Povodom odluke lidera EU da u januaru otpočnu pristupni pregovori sa Srbijom, ambasadori i zvaničnici uputili čestitke Beogradu. Ministar zadužen za evrointegracije Branko Ružić ocenio da je u pitanju jedna od najvažnijih odluka u novijoj političkoj istoriji Srbije.
Ambasadori i strani zvaničnici uputili čestitke Beogradu, nakon odluke lidera EU da u januaru počnu pristupni pregovori sa Srbijom.
SAD su čestitale Srbiji povodom odluke EU da u januaru započnu pristupni pregovori, ocenivši da je reč o važnom koraku ka članstvu.
"Potvrđeno je! Čestitamo Srbiji i svim njenim građanima na ovom važnom koraku ka članstvu u EU", navedeno je na Tviter nalogu američke ambasade u Beogradu.
Takođe je navedeno i da Srbija može da računa na podršku SAD u stvaranju najbolje moguće budućnosti za sve njene građane.
I novi ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc i njegova hrvatska kolegnica Vesna Pusić pozdravili su odluku evropskih lidera.
To je, kako su istakli posle sastanka u Zagrebu, važan znak i drugim državama u regionu, kao što su Bosna i Hercegovina, Makedonija ili Albanija.
Kurc je istakao svoj pozitivan stav prema daljim koracima u proširenju EU, prenela je austrijska agencija APA.
Naglasio je, međutim, da moraju postojati jasne smernice koji kriterijumi treba da budu ispunjeni za ulazak u EU istakavši da "izuzetaka s tim u vezi ne sme biti".
Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ranije je izjavio da je danas veliki dan za Srbiju.
"Veoma sam srećan što se to danas događa. To je veliki dan za Srbiju", rekao je Vilhelm na skupu o suzbijanju sive ekonomije u Beogradu.

Jedna od najvažnijih odluka u novijoj istoriji
Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić rekao je da je odluka o formalnom otpočinjanju pristupnih pregovora jedna od najvažnijih u novijoj političkoj istoriji Srbije.
Ružić je Tanjugu izjavio da je odluka potvrda kredibiliteta i činjenja Vlade Srbije u proteklom periodu, i da je takva odluka Evropskog saveta bila očekivana.
Formalni početak pristupnih pregovora učvrstiće, kako je rekao, partnerstvo EU i Srbije, a na prvoj međuvladinoj konferenciji će srpsku stranu predvoditi premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.
Ministar Vlade Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da su za dobijanje datuma za pregovore Srbije sa EU zaslužni kosovski Srbi, kojima je izrazio zahvalnost.
"Bez njihovog poverenja u Vladu Republike Srbije, bez njihove privrženosti državi Srbiji, bez njihovog upornog rada i hrabrosti ovaj datum ne bi bio moguć", rekao je Vulin tokom današnje posete Ibarskom Kolašinu.
Podsetio je da su Srbi sa KiM "vodili računa o osam miliona Srba u državi Srbiji, uradili su teške i bolne stvari ali to su uradili zbog svoje države i osam miliona Srba".
"Priština je nervozno reagovala, ona okrivljuje EU, Srbe, međunarodnu zajednicu i to su stvari na koje mi ne možemno i nećemo da uticcemo", rekao je Vulin i uputio apel međunarodnoj zajednici da "ne poklekne pod pritiscima" koji dolaze iz Prištine.
Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić ocenila je da je odluka EU dobra vest, jer će pažnja biti usmerena na teme od interesa za sve građane.
"To znači da ćemo u narednim godinama, pored svih otvorenih pitanja između Kosova i Srbije koja ćemo morati da rešavamo u kontinuitetu, što je dominantan aspekt procesa, imati priliku da se ozbiljnije pozabavimo suštinskim strukturnim reformama koje se tiču vladavine prava, institucija, pravosuđa i boljeg poslovnog okruženja", rekla je Maja Bobić agenciji Beta.