Vesti
Društvo i ekonomija
Modernizacija pruge ka Budimpešti u 2015.
23.12.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Modernizacija pruge ka Budimpešti u 2015.
Prve aktivnosti na realizaciji Projekta za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta na Koridoru 10, za vozove brzine 100 do 200 km na sat, očekuju se u 2015. godini, najavio je danas ministar saobraćaja Aleksandar Antić.
Posle sastanka u Vladi Srbije sa kineskom radnom grupom za realizaciju tog projekta, Antić je rekao da će se u 2014. raditi na izradi idejnog projekta i da ćemo tada imati jasniju sliku o tome kako će biti finansirani radovi i koliko će koštati.
Ministar je rekao da će Srbija svakako za taj Projekat koristiti sredstva od ukupno 10 milijardi dolara, koje je Kina namenila za investicije u 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.
Prema njegovim rečima, prve procene pokazuju da je za modernizaciju pruge od Stare Pazove do Novog Sada potrebno oko 350 miliona evra i od Novog Sada do mađarske granice više od 500 miliona evra.
Antić je rekao da bi, prema tim podacima, za deo kroz Srbiju trebalo izdvojiti najviše 880 miliona evra, a za deo od mađarske granice do Budimpešte, skoro dvostruko više, s obzirom da je mađarska pruga u lošijem stanju.
Ministar je najavio da će najverovatnije u januaru biti održan zajednički sastanak tri radne grupe - srpske, kineske i mađarske - na kojima će biti nastavljeni razgovori o realizaciji projekta.
On je dodao da će se tek dogovoriti o tome da li će sastanak biti održan u Beogradu ili Budimpešti.