Vesti
Politika
Vlada: Postavljen standard za sve buduće vlade
24.12.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Vlada: Postavljen standard za sve buduće vlade
Ova vlada je je samo radila svoj posao, ono što joj je dužnost i zašto je izabrana i time postavila standard koji će ubuduće morati da slede sve vlade, izjavio je danas premijer Ivica Dačić.
On je na otvorenoj sednici Vlade Srbije posvećenoj početku pregovora za članstvo u Evropskoj uniji izjavio da je taj uspeh ostvaren zahvajujući svima u vladi, ali i svim građanima.
"Mi smo svoju prvu i tako značajnu bitku dobili, učinili smo sve da je dobijemo, jer ova vlada je formirana da to postigne i svaki član vlade i svaki građanin može biti ponosan na to", rekao je premijer.
A građani koji su birali da bi otvorili vrata Evrope upravo su to i dobili, dodao je Dačić i istakao da glasovi koje su građani dali prvi put nisu bačeni.
Nije bilo lako na tom putu, naveo je premijer, jer Srbija u trenutku preuzimanja vlasti pre godinu dana nije imala prijatelje, bila je sama, ponižena i osramoćena..
"Prvi zadatak vlade je zato bio da učini sve na popravljanju spoljnopolitičke pozicije zemlje, da ukinemo laž prilikom kominiciranja, da kazemo istinu otvoreno i Srbiji i svetu bez obzira na poslednice" naveo je Dasčić, istakavši da je ova vlada želela da zaštiti nacionalne interese, a da u Srbiji stvori uslove da se normalno živi, a da su jedini način za to bili razgovori s onima s kojima "smo do juče ratovali".
" I to smo učinili., za Srbiju, za našu decu nijedna žrtva ne sme da bude velika i mi smo to učinili", rekao je premijer.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odluku o međuvladinoj konferenciji treba da shvatimo na način da moramo svi sebe da menjamo.
Vučić je na tematskoj sednici Vlade Srbije posvećenoj evropskim integracijama otvorenoj za medije zahvalio svim čalnovima vlade što danas obeležavamo pobedu i uspeh građana, koji su dobro razumeli poltičke poruke, koji su razumeli gde žele da Srbija bude smeštena.
Pregovori u Briselu bili su teški, neretko i mučni, ali to je naš posao i obaveza da se ozbiljno ponašamo prema svim problemima, naveo je Vučić.
Prvi potredsednik Vlade izjavio je i da se nada da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali nije isključio tu mogućnost.
"Voleo bih da do izbora ne doje i nadam se da ih neće biti, ne vidim za to potrebu, ali to nikad u politici ne možete da garantujete", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.
On je rekao da se mogućnost vanrednih izbora nikad ne može isključiti ali i podsetio da je pre godinu dana na sličnoj sednici Vlade Srbije rekao da nije za vanredne izbore.
Vučić je rekao da razume pritisak ljudi iz Srpske narpedne stranke, čiji je predsednik, i da razume da njihov politički nos govori da treba da se ide na izbore, jer imaju veliku popularnost.